Reči Mirjane Bobić Mojsilović svaka žena mora da pročita pred letovanje

Mirjana Bobić Mojsilović Foto:Zoran Lončarević

U doba kada odlazak na letovanje često postaje stres, a ne uživanje, važno je setiti se ovoga.

Za letovanje vam ne treba detoks dijeta od 20 dana, gladovanje, podmlađivanje, kao i sve te silne kozmetičke procedure.

Omiljeni bikini, torba i krema za sunčanje – kao i stav da vas baš briga za mišljenja okoline – su sve što treba da „spakujete“ u kofer za more.

O tome je pre nekoliko godina pisala i književnica Mirjana Bobić Mojsilović. Prenosimo njen tekst kojeg se valja podsetiti pred svaki odlazak na letovanje.

„Spremanje za more danas se ispostavlja kao neverovatno veliki zadatak, pogotovo ako slušate savete stručnjaka iz oblasti mode, zdravlja i takozvanog „vođenja života“, ili „life coaching“.

Treneri života javljaju da sve ide kao po loju, ako prvo zavolimo sebe, a gurui mode, izgledanja i okupatori ženske pažnje, javljaju kako se samopouzdanje stiče, i svaki san ostvaruje, ako samo malo obratimo pažnju na to kako izgledamo, jer je izgled – poruka. A na moru, te poruke se, lakše čitaju.

To znači, pre svega – nabaviti nešto novo: sandale sa visokom štiklom, pa zatim apostolke za plažu, baletanke za nacigovanu haljinu, šešir za slike na instagramu, i kačket za plivanje, pošto lice najviše izgori dok smo u vodi. Zatim tuniku dugačku, „za do plaže“ po mogućstvu heklanu ili providnu, pa pareo da se upari sa torbom za plažu, u kojoj je nešto protiv UV zraka, pa nešto za crnjenje.

Sve one haljine koje nikada ne nosimo u gradu, sad je prilika da spakujemo, kad, ako ne sad, za more? I zatim, obavezno, nešto belo. I nešto crno. A i nešto na cveće, jer boje su boje. Peškir, naravno.

Pre toga, jasno, ide rigorozna dijeta. Anticelulit masaže. Pa tretmani lica, redovna gimnastika. Struganje peta, manikir, pedikir, depilacija. Kupovina kupaćeg kostima ( očajanje u kabini u kojoj se proba kupaći, podrazumeva se). Naočari za sunce. Nadogradnja veštačkih trepavica, jer onda i preko dana oči izgledaju našminkano i upečatljivo.

Obavezno farbanje kose. Naravno, i nakit za do plaže, pošto se sa orglicama ne pliva. Cveće za kosu. Hidrirajuće kreme za telo. Ulje za noge i ruke, za veče. Nešto protiv opekotina. I protiv komaraca. I za ne daj, bože, nešto protiv bolova.

Ispostavlja se da uopšte nije lako, nego da je teško. Teško je koliko je težak jedan veliki kofer, nakrcan neophodnim stvarima koje povećavaju samopouzdanje, koje je ionako poljuljano u kabini za probanje kupaćeg (dođavola, mogla sam ranije da počnem sa dijetom!) a i celulit me ubija!

A i sa ovim šeširom izgledam smešno, i kako ću sa kačketom u vodu? A i gde ću da obučem onu crvenu haljinu i visoke štikle – kad uglavnom jedem picu i giros? Da li da spakujem bar nekoliko papilotni?

Ove godine na sedmodnevno letovanje nosim jedan šorc, jednu suknju, sedam majica, tri kupaća, dva parea, papuče, baletanke, slameni šešir, jedno mleko za telo, jednu pomadu i četiri knjige. Koncept letovanja „mali kofer tri sa tri“, ostavila sam u ropotarnici vlastite istorije, i sada i bukvalno i simbolički, lakša putujem“, piše Bobić Mojsilović.

***

Bonus video: Zdravo sunčanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram