Salon lepote pozvao ljude da fotkaju ženama zadnjice – i to nije najgore

Foto: EPA-EFE/Marcelo Sayao

Sramna nagradna igra je na najgori način posramila žene.

Kozmetnički salon „Beauty lab“ iz Zagreba objavio je kampanju koja ponižava i vređa žena, a takođe zadire i u njihovu privatnost.

Njihov konkurs je u međuvremenu obrisan, a glasio je ovako:

„Poštovani, otvorili smo službeno nagradnu igru za vaše fotografije s plaže ‘onih koje nisu bile kod nas’. I molimo pojedince da se ne naljute, nije nam cilj nikoga posramiti već motivisati nas ostale zato shvatite ovo sportski. Naravno, neće se videti lica i autori fotografija ostati će poznati samo našoj ‘redakciji'“, pisalo je uz fotografiju dve žene.

Tačnije, objavljena je fotografija ženske zadnjice nakon procedure koju nude, a pored nje fotografija žene s plaže, koja naravno nije znala da je neko slika.

Na sramni konkurs reagovala je hrvatska voditeljka, Nina Slišković Goleš. Onda je salon uradio nešto još gore – objavili su na svom storiju njenu fotografiju s plaže, uz komentar da joj „ne bi škodio tretman kod njih“.

Nina je zatim iznova reagovala, objasnivši razloge svojih kritika salonu.

„Fotka moje zadnjice koja je oplovila internet danas uz poruku ‘Ne dajte da vas itko uveri da vam je dupe važnije od onoga što nosite u glavi.“ Usprkos body shamingu kojem sam usled svega izložena odbijam ovu priču svesti na lični nivo jer je ovaj problem mnogo veći.

U ovu borbu s vetrenjačama nakon što sam videla spornu nagradnu igru na profilu jednog beauty salona u kojoj se poziva pratitelje na posramljivanje drugih žena, odnosno potajno fotkanje njihovih neisklesanih ili nevakuumiranih zadnjica na plaži i objavljivanje istih na Instagramu, se nisam upustila zbog viška vremena i manjka zanimacije, već zbog odgovornosti koju svako od nas ima.

Dotičnom salonu i dalje promiče šta je problematično u ovoj priči, a problema je celi niz, od posramljivanja, seksizma, preko voajerizma, neukusa, pa do kršenja niza zakona… Ono što nama ne bi smelo u celoj ovoj priči promaknuti je DRUŠTVENA ODGOVORNOST koju imamo i koja bi se trebala podrazumevati.

Ekran trpi svašta, ali iza ekrana su LJUDI. Ispred svake te zadnjice je ŽENA. Na početku i na kraju svake ovakve priče i kampanje su mlade cure i dečki, pa i žene i muškarci, koji u ovome svemu odrastaju, rastu, razvijaju se i koji kroz sve ovo percipiraju i sebe i svet.

Mi smo ti koji oblikujemo buduće generacije, mi smo ti koji formiramo svet u kojem će oni rasti, mi smo ti koji utiču na njihove umove i percepcije te ih svesno ili nesvesno oblikujemo. A um je kasnije puno teže preoblikovati nego dupe, očito. Svim curicama i dečkima koji rastu oko nas dugujemo barem se potruditi izgraditi svet kakav zaslužuju“, napisala je na Instagramu.

Kako hrvatski mediji pišu, u međuvremenu su se vlasnici kozmetičkih salona sličnog imena počeli žaliti kako je čitav slučaj naštetio i njihovoj reputaciji, pa su zamolili sve da prilikom ostavljanja negativnih komentara pripaze o kom se salonu radi.

Salon koji je organizovao sramni i verovatno nelegalni konkurs se nije dalje oglašavao.

***

Bonus video: 72-godišnja Viene koja peške ide Putem svile šalje poruku svim ženama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram