Ljubavno prokletstvo Džejmsa Dina iz kog je odjurio u smrt

Džejms Din
Foto: WARNER BROS / AFP / Profimedia

Džejms Din je bio ikona milionima širom sveta, momak mračne senzualnosti, instant zvezda. Iza njegovog zavodljivog pogleda krilo se mnogo bola. U večnoj potrazi za ljubavlju imao je i Elizabet Tejlor, Natali Vud, Merilin Monro, ali sreću nikad nije uhvatio, već je prerano otišao u smrt.

Čuveni glumac iz 50-ih Džejms Din za celu karijeru je snimio samo tri filma, ali je i dalje legenda, decenijama nakon smrti. Mističnost koja je obavijala momka rođenog 8. februara 1931. godine plod je i njegovog velikog talenta, ali i burnog ljubavnog života.

džems din
Foto: akg-images / AKG / Profimedia

Govorilo se da je baš zbog te loše ljjubavne sreće stradao mlad u 27. godini, 30. septembra 1955. Jedna od mnogih žena koje su povezivali sa njim, velika glumica Elizabet Tejlor, doživela je nervni slom kada je čula da je poginuo.

Zvezda u usponu

Karijeru je započeo sa 22 godine, a samo nekoliko godina kasnije dobijao je uloge koje su želeli Pol Njuman i Marlon Brando.

Njegov prvi film „Istočno od raja“ učinio ga je instant zvezdom. Dečačkim izgledom i harzimom, uz utisak krhke duše, osvajao je sa ekrana. Publika je padala u trans, a filmski studiji su ga zasipali ponudama.

Izgubljeni dečak

Iza slike holivudske zvezde krio se mladić koji se i dalje nosio sa bolom zbog gubitka majke koja je umrla od raka kada je imao samo devet godina. Njegov otac nije bio u stanju da se izbori sa svim i poslao je Dina da živi kod rođaka na farmi u Indijani.

Tada je ranjivi dečak pao u ruke beskrupuloznog predatora. Elizabet Tejlor, koja je bila Dinova bliska prijateljica i, kako se govorilo, ljubavnica, otkrila je: „Kada je Džimi imao 11 godina i kada mu je majka umrla, počeo je da ga zlostavlja njegov sveštenik. Mislim da ga je to proganjalo do kraja života. To je bila jedna od stvari koje mi je priznao.“

Traganje za ljubavlju

U Dinovoj biografiji iz 2016. govori se o njegovoj stalnoj potrazi za ljubavlju. U tom traganju on je srljao iz afere u aferu, i sa muškarcima i sa ženama, od kojih su mnogi bili holivudske zvezde.

Jedna do njegovih ljubavi bila je jednako nestabilna i ranjiva Merilin Monro, koja je priznala da su ona i Din čak pričali o braku. Monro je opisala Dina kao romantičnog i punog ljubavi, ali je ipak navela da njih dvoje ne bi funkcionisali jer bi na kraju uništili jedno drugo.

Buntovnik bez razloga

Njegova druga glavna uloga bila je u kultnom filmu „Buntovnik bez razloga“ sa Natali Vud. Dosegao je zvezde i ujedno osvojio i partnerku iz filma. Vud je priznala da su ona i Din imali ljubavnu vezu i otkrila zašto je tome došao kraj.

„Ponekad je Džimi voleo da povređuje svog partnera i da bude povređen. Ja nisam za to.”

Ljubav njegovog života

Ipak, lini se da je najveću prazninu u Dinovom srcu ostavila njegova najveća ljubav Ana Marija Pjer Anđeli. Prelepu italijansku glumicu Din je upoznao u januaru 1954. na snimanju filma „Istočno od raja”. Bili su jako zaljubljeni, ali njena majka nije odobravala vezu.

Čak je i on jednom prilikom priznao da nije za obavezu.

„Ne bih je oženio osim ako ne bih mogao da se brinem o njoj kako treba. A mislim da trenutno nisam dovoljno emocionalno stabilan da to uradim.“

Ipak, Džejms se potpuno slomio kada je Pjer Anđeli objavila veridbu sa pevačem Vikom Dejmonom u oktobru 1954. i udala se za njega mesec dana kasnije. Pričalo se tad da je Din na svom motoru sedeo preko puta crkve u kojoj se PjerAnđeli udavala i posmatrao ceremoniju.

Pričalo se i da se Anđeli udala za Dejmona jer je bila trudna, a da sve bude tužnije, Din je verovao da je dete zapravo njegovo, pišu na sajtu anomama.com.

Strast prema brzini

Nakon kraha ljubavi sa Anđeli Din je sve više vremena provodio u ekstremno brzim vožnjama.

U međuvremenu je, u septembru 1955, završio snimanje svog trećeg filma, „Div“, sa Elizabet Tejlor. Još jednom, ljubav je potražio u partnerki iz filma. Čak je jednom prilikom rekao Elizabetinom mužu Majklu Vajdingu: „Zaljubio sam se u tvoju ženu. Ona će se razvesti od tebe i udati za mene.”

Ali ubrzo nakon toga, Din je stradao. Jurio je tokom noći lokalnim putem i zakucao se u auto koji je skrenuo na ulicu. Elizabet Tejlor je tad doživela nervni slom, a o njihovoj vezi govorila je tek godinama kasnije, u intervjuu za koji je insistirala da ostane neobjavljen do njene smrti.

Rođenje legende

Smrt Džejmsa Dina ujedno je značilo i rađanje legende. Mladi glumac sa tek tri filma postao je simbol nepromišljene, romantične pobune za naredne generacije. Bio je ljubavnik mnogih koji je očajnički i bezuspešno tražio ljubav celog života.

Džejms Din će zauvek ostati upamćen kao neispunjeno obećanje, mladić koji je možda bio najveća od svih holivudskih zvezda, koji je živeo prebrzo i umro premlad.

BONUS VIDEO: Poznate Lepotice i Zveri

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram