Ostavili je ispred sirotišta kao bebu, a danas je supermodel

Fashion week
Ilustracija, Foto: WANG Zhao / AFP / Profimedia

Kad je bila beba, roditelji su je ostavili na zemlji ispred sirotišta jer su smatrali da je prokleta. Danas je uprkos svim izazovima kroz koje je prošla - uspešan model.

Xueli Abbing ima albinizam, a u Kini se to smatra prokletstvom. Zbog genetskog stanja koje ima Xuelina koža je svetla, a kosa skoro bela. Danas se ova 16-godišnjakinja pojavljuje na stranicama Voguea i u kampanjama poznatih dizajnera, prenosi Index.hr.

„Zaposleni u sirotištu nazvali su me Xue Li. Xue znači sneg, a Li znači prelepa. Usvojili su me kad sam imala tri godine i otišla sam da živim sa mamom i sestrom u Holandiju. Moja mama je rekla da mi nisu mogli dati bolje ime, a želela ga je zadržati i kako bih imala vezu sa svojim kineskim korenima. Kad sam se rodila, kineske vlasti donele su zakon o jednom detetu po porodici. Ako je to dete imalo albinizam, baš ste bili baksuzni. Neka deca, poput mene su ostavljena, druga su zaključana, a onoj koju su pustili u školu bojili su kosu u crno“, ispričala je za BBC.

Sudbina osoba s albinizmom u Africi još je tužnija. Tamo ih ubijaju ili sakate jer veruju da njihove kosti leče i donose sreću.

„Moji roditelji nisu ostavili nikakve podatke o meni, pa ne znam kad mi je rođendan. Pre godinu dana išla sam na rendgen ruke kako bi lekari procenili moju starost. Rekli su mi da imam 15 godina“, dodala je.

Manekenstvom je počela da se bavi s 11 godina, kad se njenoj majci javila dizajnerka iz Hong Konga koja je napravila kolekciju „Savršene nesavršenosti“ i želela je baš ovu svetlokosu i svetloputu devojčicu za svoju modnu reviju.

Posle toga su je zvali na snimanja u London, a počela je da je zastupa agencija Zebedee Talent. Jednu od fotografija objavili su u italijanskom Vogueu 2019. godine.

„Ja u to vreme nisam ni znala koliko je to važan časopis. U manekenstvu je drugačiji izgled blagoslov, a ne prokletstvo, pa sad imam platformu za podizanje svesti o albinizmu“, rekla je mlada manekenka, koja se u svom poslu ipak suočava s nekim izazovima.

Zbog albinizma imam samo osam do deset odsto vida i ne mogu da gledam direktno u svetlo jer me bole oči. Ponekad je na snimanjima previše svetla pa ih moram zamoliti da zatvorim oči ili da malo priguše svetla. Nekad pristanem na tri fotografije s blicom, ali to je to. Ekipa prvo misli da sam teška, ali pokazalo se da su zadovoljni već s prvom fotografijom. Imam agenciju koja klijentima kaže da, ako ne mogu sve da prilagode meni, neće me dobiti. Najvažnije im je da se ja osećam prijatno“, ispričala je.

***

Bonus video: Poznate Lepotice i Zveri

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram