Ko je bosanska influenserka koja ne čupa obrve – a ni brkove

Njena priča 18. mar 202215:28 > 15:53
Eldina Jaganjac Foto:nstagram/eldina_jaganjac/

Ako zamislite kako bi izgledala bosanska Frida Kalo - ova devojka je upravo to.

Eldina Jaganjanac je poreklom iz Bosne i Hercegovine, a živi i radi kao učiteljica u Kopenhagenu. Ona je pre dve godine u martu odlučila da prestane da čupa obrve i depilira nausnice i tako prestane da troši i vreme i novac na svoj izgled. Ona i onako smatra da žene preteruju, te je odlučila da se više ne uklapa u većinu.

Odrasla je u gradu u kom se očekivalo da svi budu isti, na šta Eldina nikako nije pristala. Ona je jednom prilikom priznala da su joj muškarci vikali „čupaj to”, ali ona smatra da su joj u isto vreme te dlačice na licu i blagoslov – jer se uz njihovu pomoć rešava „konzervativnih potencijalnih udvarača” koji se plaše njenog izgleda.

Prema njenim rečima, nekada nije mogla da izađe na ulicu bez urednih i sređenih obrva, a u teretanu nije išla ako nije izdepilirana – dok je sada istinski ponosna na svoje prirodno stanje i izgled.

„U početku mi je bilo neprijatno, ali ako neki ljudi nemaju šta da rade osim da viču na nepoznate ljude, neka tako bude. Moj izgled najčešće komentarišu tinejdžeri. Teško je razumeti rodne uloge dok ste tinejdžer i odrastate, pa mislim da nešto što se smatra manje ženstvenim zbunjuje tinejdžere. Oni mi zameraju jer počinju da preispituju svoje norme i razumevanje šta znači biti čovek”, objasnila je Eldina.

Eldina se ne plaši da se ističe i kaže da se, otkako je prestala da se depilira, oseća sigurnije nego ikad. Čak tvrdi da se, kada ukloni dlačice, oseća manje ženstvenom jer su to društvena očekivanja koja njoj očigledno ne prijaju.

Ipak, i ona ima svoje nesigurnosti – koje pokušava da prevaziđe.

„Obično ne volim da postavljam slike sa bubuljicama, ali se nekako pojavljuju svaki put kada me fotografišu. Nakon što sam razmislila o tome, zapravo sam prevazišla svoj strah od bubuljica i osećam se dobro što postavljam ove fotografije sa bubuljicama. Koža se ponekad tako menja i razvija, posebno u periodu oko naših menstruacija, ali koža takođe može da reaguje na – pa, život”, napisala je Eldina ispod jedne od svojih fotografija na Instagramu.

Slobodna, hrabra i prirodna. Šta vi mislite o njenom izboru?

***

Bonus video: Pravilno feniranje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram