Jovana se iz Valjeva preselila u Novi Sad i dokazala da dobra ideja za biznis može sa dna da te lansira u zvezde

Foto:Privatna arhiva

Jovana Stanković se Iz Valjeva doselila u Novi Sad 2019, a samo 5 godina kasnije ima uspešan biznis o kakvom mnogi sanjaju. Ona je pokrenula proizvodnju cimet rolnica pod nazivom Rocking Rolls, koje su očarale Novosađane.

Jovana za naš portal otkriva kako se odlučila na tako veliki korak, ali nam objašnjava i šta je bilo presudno za lokaciju.

„Novi Sad mi je uvek delovao mnogo opuštenije i gotovo magično, u čemu nisam pogrešila, pa sada sarađujem sa veoma ljubaznim i dobrim ljudima“, kaže ona.

A Jovanin „tajni“ hobi se idealno slaže uz miris cimeta i toplog testa.

„Kada ne pravim rolnice, volim da pišem ljubavne romane. Pored toga putujem, uživam u raznim umetničkim radionicama i odmaram u prirodi“, otkriva ona.

Foto: Privatna Arhiva

Jovana je sa proizvodnjom ovog slatkiša krenula iz čistog zadovoljstva, ljubavi prema kombinaciji sastojaka, ali i kao beg od anksioznosti.

„Jedno vreme su društvene mreže bile prepune klasičnih američkih cimet rolnica, pa sam u jednom trenutku i ja morala da ih probam, a potom sam se odmah zaljubila u ukus, jer obožavam cimet. Počela sam sve češće da ih pravim, pogotovo kada se mentalno nisam osećala najbolje i htela sam da ugodim sebi“, priča Jovana.

Ipak, odlučila je da poznate i dostupne recepte prilagodi sebi, uz dodatke koje svi obožavamo.

„Svaka hrana ume da dosadi, pa sam zato odlučila da eksperimentišem, i smišljam i isprobavam nove ukuse, usput dodatno radeći na smesi za testo, kako bi rolnice bile veće, mekše i sočnije. Kada sam stvorila recepte kojima sam bila prezadovoljna, odlučila sam da rolnice podelim sa drugima, jer sam bila sigurna da bi mnogi u njima uživali, i nisam pogrešila“, navodi ona.

Foto: Privatna Arhiva

Pre nego što je uplovila u preduzetničke vode, Jovana je napravila hrabar potez napustivši siguran posao, zarad slobode i uživanja u radnom vremenu – ali i onom nakon svih obaveza.

„Držala sam privatne časove engleskog jezika, što nije bio moj posao iz snova i meni je umeo biti veoma dosadan i naporan, pogotovo što u njemu nisam uživala. S obzirom na to da sam mlada i imam sasvim dovoljno vremena da pokušam da izgradim svoje ideje i ambicije, odlučila sam da se više posvetim stvaranju posla u kom ću uživati, a posle kog neću biti potpuno iscrpljena i bez želje da uživam u svojim dvadesetim godinama“, ističe Jovana.

Nas je zanimalo i kolika ulaganja su bila neophodna, kao i kako je tekao sam put pokretanja privatnog posla.

„Svaki posao zahteva velika ulaganja, pogotovo ako su potrebni određeni uslovi u kojima treba da se obavlja, kao i određene mašine, ali sve je to moguće izneti postepeno, uz pomoć podrške ljudi oko nas. Što se tiče poteškoća, mislim da mi je najteže bilo učenje vezano za pravljenje specijalne dekoracije i osmišljavanje koncepta za torte od rolnica, ali čak i u tome sam uživala, pa bih mogla reći da je za sad sve išlo bez problema“, kaže ona.

Foto: Privatna Arhiva

Mada mnogi kada zamene regularno radno vreme za haotične sate i neograničen stres zažale zbog te odluke, Jovana ima drugačije viđenje – a jedna stvar je posebno usrećuje.

„Nisam se pokajala zbog ove promene. Mislim da je Rocking Rolls jedna veoma pametna odluka. Zahvaljujući upravo toj mojoj odluci da otvorim radionicu za pravljenje rolnica, mogu više da uživam u poslu koji obavljam skoro svakodnevno, dok usput mogu da usrećim mnogo ljudi koji u rolnicama uživaju koliko i ja, a da pritom na kraju dana ne budem preumorna i imam pravo da uzmem slobodne dane onda kada mi je potrebno da više brinem o sebi“, podvlači ona.

S tim u vezi, pitali smo je da nam izdvoji najlepšu i najlošiju stranu privatnog posla.

„Prednost je što sama sebi mogu da organizujem vreme i odredim kada i koliko ću da radim. Takođe, jedna ogromna prednost je što sarađujem sa predivnim ljudima. Kada dostavljam rolnice svi me dočekaju nasmejano i ljubazno, pa čak i da sam imala užasan dan, ljubitelji Rocking Rolls rolnica me oraspolože i daju mi pozitivnu energiju“, priča ona, pa dodaje:

Jedina mana u ovom trenutku je sam rizik, jer privatan biznis uvek može da propadne, ali to nikako ne treba da nas sputava da pratimo svoje želje, a i za sada nemam tu brigu, jer broj ljubitelja rolnica vrlo brzo raste“.

Foto: Privatna Arhiva

S obzirom na to da su cimet rolnice karakteristične za američko područje, zanimalo nas je kako domaće mušterije reaguju.

„Cimet rolnice nisu bile popularne u Srbiji jer se nisu nigde mogle kupiti, ali otkako je Rocking Rolls otvoren, dobijala sam samo podršku i rolnice su postale veoma popularne u Novom Sadu, pa čak i u drugim gradovima širom Srbije, jer rolnice šaljem i u druga mesta. Zaista se trudim da konstantno unapređujem recepturu, zbog čega su one sve veće, sočnije i ukusnije, a takođe se nikada ne štedi na filovima i prelivima, pa ukus oduševljava sve kupce i oni često ponovo naručuju, ne samo za sebe, već i za drage ljude“, otkriva Jovana.

Ono što uvek sve zanima, pogotovo svakog ko je ikada poželeo da pokrene privatan posao, jeste koliko zapravo može da se zaradi.

Foto: Privatna Arhiva

„Prihodi i rashodi u privatnom poslu dosta variraju iz meseca u mesec u zavisnosti od obima posla. Na početku poslovanja su, naravno, rashodi veći od prihoda, s obzirom na to da dosta treba uložiti na početku u sav materijal i potrebnu opremu, ali kada se to reši, onda posao ide dosta bolje i sigurnije, a samim tim je i prihod veći od rashoda. Za sada je prihod najbolji tokom zimskih praznika, kao i prelepih dana kada slavimo ljubav i žene – Dan zaljubljenih i 8. mart“, otkriva Jovana.

Posebnu draž Rocking Rolls proizvodnje stvara i činjenica da sve ostaje u krugu porodice.

„Pravljenje rolnica i marketing radim sama. Dostavu svih porudžbina radim sa momkom, koji mi pruža ogromnu podršku u celoj ovoj avanturi. A s obzirom na to da stalno smišljam nove kreacije, poput buketa od rolnica, torti od rolnica i specijalne dekoracije, dosta se konsultujem sa mamom, koja je ekspert za dekoraciju poslastica i bez čijih saveta ne bih uspela sve ideje da pretvorim u stvarnost“, govori ona.

Foto: Privatna Arhiva

A ovaj maleni krug ima u planu i širenje – kojem se svi radujemo.

„Za sada je Rocking Rolls samo radionica za pravljenje rolnica, ali se nadam da će uskoro postati poslastičarnica, gde će ljubitelji ovog kolača imati priliku da sednu sa porodicom i prijateljima, popiju kafu, smažu omiljenu rolnicu i uživaju u atmosferi“, ističe Jovana.

Što se tiče Jovane, ona je sebe pronašla, i samo joj još malo fali da ostvari životni san.

„U budućnosti sebe vidim u poslastičarnici u Novom Sadu, specijalizovanoj za pravljenje rolnica različitih ukusa, gde ću imati priliku da nastavim da radim ono što volim, smišljam nove ukuse ili nove kreacije, da pijem dobru kafu i upoznajem nove divne ljude, jer Novosađani su zaista fantastični“, zaključuje Jovana.

***

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram