Vodič za izbeljivanje zaostalih fleka od sunčanja tokom leta

Hejli Biber
Hejli Biber, Foto: Hailey Rhode Bieber / YouTube / Ferrari / Profimedia

U zavisnosti od toga koliko ste bili pažljivi i marljivi sa kremama za sunčanje, možda ste završili sa neželjenim suvenirom na koži - tamnim mrljama. Melazma, fleke od sunca i hiperpigmentacija su sve vrste promene boje kože. Iako se tamne mrlje brzo pojavljuju, njihovo lečenje nije tako jednostavno - ali nekoliko ključnih sastojaka može napraviti veliku razliku.

Zašto sunce uopšte pogoršava stvar?

Kada je naša koža izložena suncu bez zaštitnog faktora, većina nas odlazi sa oštećenjem od sunca u obliku opekotina ili tamnijeg tona kože, zahvaljujući melanocitima-ćelijama koje proizvode pigment – koje počnu da rade punom parom. Ali stalno izlaganje suncu pretvara taj ten u diskoloraciju i fleke, piše Huffpost.

„Vremenom, ovo izlaganje suncu može uzrokovati prekomernu proizvodnju melanina u određenim područjima, što rezultira promenom boje poznatom kao sunčeve mrlje ili solarne lentigine“, rekla je Geta Iadav, dermatološkinja i osnivačica Skin Science Dermatology u Torontu.

Sunce takođe može pogoršati promenu boje koju već imate.

„Drugi oblici hiperpigmentacije mogu biti prisutni tamo gde je trauma na koži (poput bubuljice) koja kada je izložena suncu izaziva još veću promenu boje baš u ovom području“, dodala je ona.

Nanošenje kreme za sunčanje (zajedno sa drugim metodama zaštite od sunca, poput prekrivanja i boravka u senci) najbolji je način da se spreči pojavljivanje tamnih mrlja. Ali kada su se tamne mrlje već utisnule na vašu kožu, lakše ih je izlečiti ako možete identifikovati vrstu promene koju imate.

Za nešto poput melazme, višeslojni tretman može biti najbolji izbor, a poseta dermatologu mogla bi vam pomoći da problem i rešite. Lekarski pregled takođe može pomoći da se utvrdi da li su pilinzi, laseri ili proizvodi na recept dobra opcija za vaš slučaj.

U mnogim okolnostima, međutim, proizvodi bez recepta mogu napraviti veliku promenu. Ključ je znati koje sastojke tražiti.

Koji sastojci leče tamne mrlje?

Srećom, postoji nekoliko moćnih sastojaka koji mogu ublažiti promenu boje.

„Moji omiljeni sastojci za tretiranje tamnih fleka su hidrokinon, alfa hidroksi kiseline, retinoidi, traneksaminska kiselina, alfa arbutin, niacinamid, dud, azelaična kiselina, kojinska kiselina, cisteamin i koren sladića“, rekla je dermatološkinja Tiara Vilis, napominjući da joj je krema za sunčanje omiljeni proizvod zbog svoje gore navedene sposobnosti da spreči tamne mrlje.

Iako sve ovo može biti od pomoći u lečenju tamnih mrlja, način na koji oni rade malo se razlikuje. Dr Iadav je objasnila da neki sastojci, poput vitamina C, traneksaminske kiseline i niacinamida, tretiraju osnovni uzrok tamnih mrlja inhibiranjem viška proizvodnje melanina.

„Druge idealne opcije uključuju retinoide i pilinge, poput azelaične i glikolne kiseline, jer mogu ukloniti mrtve ćelije na površini kože, a istovremeno podstaći promenu ćelija“, rekla je ona.

Zato ne bi trebalo da se oslanjate samo na jedan sastojak. Vilis preporučuje proizvode sa više sastojaka koji ciljaju na hiperpigmentaciju.

„Melanogenezi se može pristupiti na više načina, a različiti sastojci ciljaju različite stvari. Definitivno želite da budete sigurni da pokrivate sve“, savetovala je Vilis. „Preporučujem da uključite sastojak koji povećava promet ćelija, poput retinoida, sastojak koji briše pigmentirane ćelije, poput hemijskih pilinga, sastojak (ili više sastojaka) koji posvetljuje, poput kajeve kiseline, i naravno zaštitu od sunca kako bi se koža zaštitila od stvaranja viška melanina “, dodala je ona.

To ne znači da je uvek dobra ideja da sami kombinujete proizvode. Vilis savetuje da budete oprezni pri kombinovanju pilinga i retinoida, i predlaže da umesto toga koristite sve-u-jednom proizvode. Jer rizik nije samo od prekomernog ljuštenja ili iritacije kože, neki proizvodi koji obećavaju uklanjanje tamnih mrlja su zapravo opasni.

„Ilegalni steroidi i živa obično se pojavljuju u kremama za izbeljivanje i treba ih izbegavati“, rekla je Vilis. „Hidrokinon je siguran ako se koristi u odgovarajućem procentu i uz uputstvo stručnjaka.“

Vaš tip kože i boju kože takođe treba uzeti u obzir ako pokušate intenzivnije tretmane.

„Boja kože je posebno važna kod tretmana u ordinaciji“, rekla je Iadav. „Neki laseri mogu povećati rizik od hiperpigmentacije u boji kože ili čak izazvati hipopigmentaciju (nedostatak pigmenta). Mikroiglica može biti odličan izbor“, zaključila je.

***

Bonus video: Zdravo sunčanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram