Vodič eksperta: Muški parfemi idealni za Dan zaljubljenih

Viktor Mihajlović Foto: Privatna arhiva

Viktor Mihailović, parfemski ekspert koji vodi uspešan Youtube kanal, za Zadovoljna.rs prestavlja vodič da izaberete najlepše mirise za svog partnera pred Dan zaljubljenih.

Viktor nas na početku razgovora podseća na nezavisnu studiju, po kojoj 65 odsto muškaraca u Srbiji koristi isključivo parfeme koje dobije na poklon.

„S druge strane kada devojke biraju parfem svom partneru volim da se našalim da je to podjednako bitan izbor za njih, koliko i za njega — obzirom da će muškarac nositi poklonjeni parfem najčešće u njenom prisustvu“, kaže za naš portal.

Dakle, kako u praksi odabrati dečku parfem na poklon?

Viktor kaže da obratimo pažnju na sledeće stvari.

Viktor Mihajlović Foto: Privatna arhiva

Dosadašnja kolekcija parfema

„Ukoliko već niste upoznate sa njegovom parfemskom garderobom, jedna kratka poseta njegovog ormarića u kupatilu ili police u spavaćoj sobi biće neizbežna polazna tačka“, kaže Viktor.

Pri odabiru budućeg parfema treba prethodno videti kakvim mirisnim grupama (sveži, morski, začinski, mračni, slatki) muškarac trenutno gravitira, sudeći po parfemima koje sada koristi.

„Izdvojite par minuta da pomirišete njegovu trenutnu kolekciju i procenite sami. Ukoliko parfem miriše sveže, čisto ili kao gel za tuširanje (najčešći tip muških parfema) pri odabiru novog parfema se držite tog pravca. Isto važi i za slatke, mračne i začinske parfeme“, kaže parfemski stručnjak.

Situacije u kojima najčešće osetite parfem na vašem muškarcu

Viktor vas poziva da sebi postavite dva pitanja. Da li vaš muškarac prevashodno provodi vreme na poslu? Da li je kod njega nanošenje parfema rezervisano samo za specijalne prilike?

„Evo zašto je to važno: Iako lično ne napuštam stan bez parfema, svestan sam da većina muškaraca i dalje parfem koristi u specifičnim prilikama. Ako je aktivniji tokom dana i noć koristi za odmor kući, toplo preporučujem da ciljate na sveže i citrusne parfeme. S druge strane, ako je aktivniji noću ili ima posao vezan za noćni život, više ćete ga obradovati s nekim jačim, začinskim i slatkim parfemom koji će biti prilagođeniji nižim temperaturama“, kaže on.

“Šta je bolje od jednog Ferrarija u garaži? Dva Ferrarija u garaži!”

„Ja bih samo dodao — ali druge boje. Ako vaš muškarac poseduje parfem koji voli i koji ne želi da promeni, najmanji rizik koji možete da napravite jeste da kupite isti parfem, ali u drugačijoj koncentraciji“, smatra Viktor.

Na tržištu parfema vlada trend da svake godine određeni brend izbaci novu varijantu parfema, dodaje.

„Na primer, trenutno najprodavaniji parfem brenda Dior je “Sauvage” i prvobitno je lansiran 2015. godine u koncentraciji toaletne vode (eau de toilette), 2018. izazi u koncentraciji parfemske vode (eau de parfum) i 2019. godine u koncentraciji čistog parfema (parfum). Da ponovimo, odabirom istog mirisa ali u različitoj koncentraciji rizikujete najmanje, a u neku ruku otvarate prostor da vaš muškarac započne da istražuje nove mirise i napusti parfemsku monotoniju“, objašnjava.

A za sam kraj, ukoliko ste u žurbi i treba vam “last minute” preporuka za parfemski poklon sa kojim ne možete da pogrešite — Viktor vas usmerava ka parfemima koji njemu lično donose najviše pozitivnih reakcija kada ih nosim i sa kojima znam da ni jedan muškarac ne može da omane.

„Dior Homme 2020 – puderasto citrusni parfem. Ovako treba da miriše svaki srećno zaljubljeni muškarac. Kraj priče“.

„Prada Luna Rossa Ocean – puderasto začinski parfem. Ovako miriše čovek od akcije, uvek prisutan, uvek nasmejan i uvek u pokretu.“

„Tom Ford Beau de Jour – herbalno začinski parfem. Vanvremenski klasik, ovako miriše muškarac koji putuje kroz vreme, koji drži do sebe i kojeg ljudi poštuju“.

***

Bonus video: Muške simpatije iz mladosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram