Ubrizgavala sam botoks 20 godina – ovo mi se desilo kad sam prestala

Foto:tiktok.com/@nursebblay

Botoks ostavlja posledice.

Medicinska sestra iz Kalifornije na TikToku otkrila je šta joj se dogodilo nakon što je prestala da ubrizgava injekcije botoksa u lice, što je radila poslednjih 20 godina.

„Da li ste se ikada zapitali kako izgleda osoba koja je koristila botoks 20 godina kada prestane“, zapitala se Brenda Blej.

Medicinska sestra je tada pokazala svoje čelo, demonstrirajući malo pokreta mišića između obrva i vrha glave.

„Prestala sam da ga koristim u oktobru, tako da je prilično nestao, ali primećujete da nemam pokrete mišića – jer ih nisam koristila toliko dugo“, objasnila je ona.

„Dakle, sada u osnovi obnavljam svoje mišiće“, dodala je.

Medicinska sestra je otkrila da oseća kako joj se pokretljivost i bore vraćaju, ali postepeno. U komentarima na njen video, TikTokerka je objasnila da ona povremeno pravi pauze od botoksa kako bi održala „mišiće aktivnim“ i „zadržala punoću“ na čelu.

Atrofija mišića se definiše kao „smanjenje veličine i trošenje mišićnog tkiva“. Dermatološkinja iz Njujorka Patriša Veksler objasnila je da mišići mogu atrofirati zbog „neupotrebe“ ako se botoks koristi dosledno bez ikakvih prekida.

Studija iz 2010. sa Univerziteta u Kalgariju otkrila je da životinje kojima je ubrizgan toksin doživljavaju slabost mišića u telu – čak i na mestima koja nisu ubrizgana botoksom. Međutim, još uvek treba da se uradi više istraživanja u vezi sa botoksom i atrofijom mišića.

Botoks – koji je takođe poznat po svom zvaničnom nazivu „botulinum toksin“ – je kozmetička injekcija koja privremeno opušta mišiće na licu, koristeći toksin koji se zove onobotulinumtokin-A za to, prema Klinici Mejo.

Ako prestanete sa tretmanima botoksa, vaše bore će se vratiti – ali mnogo sporije nego što da niste ubrizgavali injekcije. Takođe se dodaje da botoks „obično ne izaziva veće probleme sa starenjem ili kožom, ili abnormalnostima“.

***

BONUS VIDEO: Tretman lica korom banane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram