Koliko minimalno treba da vežbaš da bi ostala u formi

penjanje
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Možda niste sportski tip, ali želite da održite formu - stručnjaci su našli recept.

U nedavnoj studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Strength & Conditioning Research, istraživači su možda pronašli odgovor na pitanje koje se mnogima vrti po glavi: „Koja je minimalna količina vežbanja potrebna da biste bili u formi?“

Studija se bavila traženjem načina za „održavanje telesnih performansi“ s „minimalnom dozom vežbanja potrebnom za očuvanje izdržljivosti i snage tokom vremena“. Zapravo, reč je o jednostavnom održavanju kondicije kao „očuvanju izdržljivosti i snage“.

Kako se navodi, „performanse izdržljivosti mogu se održavati do 15 nedelja kada se učestalost treninga smanji na samo 2 sesije nedeljno ili kada se vreme vežbanja smanji za 33 do 66% (čak 13 do 26 minuta po sesiji), sve dok se održava intenzitet vežbanja“. Dakle, ako želite da trčite na traci za trčanje, potrebno je dva dana u nedelji da odradite treninge kraće od pola sata.

Pročitajte još:

Samo imajte na umu da doslednost i intenzitet moraju da ostanu isti da bi se održala izdržljivost.

Slično je i ako želite da očuvate mišićnu masu. Prema rezultatima studije, za mlađe ljude snaga i veličina mišića mogu ostati jednake do 32 nedelje ako odrađuju najmanje „jednu sesiju treninga snage nedeljno i jedan set drugih vežbi, sve dok se održava intenzitet vežbanja“. Stariji bi za očuvanje mišića trebalo da odrađuju dve sesije treninga snage nedeljno i dva do tri seta drugih vežbi, piše Eat This, Not That.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram