Srpska manekenka s najdužim stažom na svetskoj modnoj sceni

Moda i lepota 11. okt 202113:28 > 15:22
Nataša Vojnović Foto:Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia

Po standardnim starosnim granicama modne industrije, Nataša Vojnović je već odavno trebalo da bude u penziji jer ima 42 godine. S obzirom da manekenke danas počinju da rade već od 14. godine, jako rano izlaze iz sveta modelinga. Nataša je 2019. rodila ćerku i drugačije je postavila svoje prioritete, a svojevremeno je istakla da od modelinga nikada neće u potpunosti odustati.

Nataša Vojnović zakoračila je na svetsku modnu scenu 90-ih.

Prvi ugovor sa modeling agencijom potpisala je 1999. godine. Odmah je dobila najbolje poslove, a na Nedeljama mode u Parizu i Milanu prve revije su joj bile one modne kuće Fandi i Balenciaga. Prvu modnu kampanju radila je za Chanel. Od tada ne prestaje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dick Page (@dickpageface)

Kako je rekla, tek kada je počela da radi u Njujorku shvatila je opskurniju stranu modne scene – spekulacije, momente kada ti najbolja drugarica mazne posao ili te agencija bezobzirno sabotira.

O svojim počecima razgovarala je u intervjuu sa Enio Kapasom, dizajnerom modne kuće „Costume National“.

„Svakodnevno sve više shvatam kakav uticaj je imao rat u Bosni i Hercegovini 1992. Živela sam u jednom gradiću u Bosni, bila sam devojčica u centru pažnje (volim da budem u centru pažnje). Kada sam imala 12 godina roditelji su mi rekli da ćemo se preseliti u Beograd zbog bezbednosti – kraj detinjstva. Tata je bio vojno lice, umro je tokom sukoba i tako sam dobila jasnu ideju: što pre napustiti Srbiju (a moda mi je to omogućila). Bilo je mafije, bez ikakvih pravila, ako si bila divlja, ostanak bi bio opasan. Njujork, gde sada živim, mi je savršen. Amerikanci su puni pravila, zabrana! Znaš kako zovu Balkan? Zemlja krvi i meda”, rekla je Nataša.

Lepa brineta za razliku od svojih koleginica ne koristi društvene mreže.

„Plašim ih se. Volim tajnovitost i sviđa mi se da živim u trenutku. Mnogi misle samo na fotografisanje zbog šerovanja. Kada mi je baka umirala, želela sam da uzmem aparat i da je slikam. Moj stric me je vratio na zemlju rečenicom: Idi Nataša, pokušaj da se setiš svih ovih momenata! Zanimaju me samo autentične veze. Nekada i po 10 dana ne pregledam mejl i mobilni držim na vibraciji. Nemam negativan odnos prema društvenim mrežama (sve dok se ne zloupotrebe i ne postanu zavisnost). Lajk svako voli jer želi da se dopada drugima, da bude priznat”, rekla je Nataša Vojnović za italijanski list „Korijere dela sera“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yarra Jones (@yarrajones)

Pre devet godina pronašla je svog partnera i posle sedam godina ljubavi sa Beograđaninom Miljanom Boškovićem dobila je ćerkicu Goru.

„U 33. mi je nešto kliknulo, oslušnula sam svoje telo…upoznala sam tog muškarca koji me je inspirisao, i ja sam inspirisala njega. To je izazov, navikla sam da budem s ljudima koji su prihvatali moju ludost, a sada moram da naučim da budem žena, da budem smirena. Šta je veza ako ne spremnost da slušaš, da kažeš: „Da, u pravu si“, dok nešto u meni vrišti: „Ne, ne, ne“. Ja i moj dečko zajedno kajtsurfujemo, sedimo kod kuće, spremamo doručak…Nekada sam posle tri dana pauze ludela – dajte mi da radim! Ne bi verovao, otkrila sam meditaciju i uspevam da budem mirna jedan sat”, rekla je Nataša.

No, ova prkosna žena, koja je u životu prošla brojne prepreke i probleme, uključujući i izbeglištvo kada je sa samo 12 godina pobegla iz Brčkog u Beograd, rešila je da ne odustane od svoje želje da postane majka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TINA MARIC (@tinatmaric)

„Znala sam da moram da usporim, da manje radim i putujem. Trebalo je da se opustim. Odrekla sam se kafe, slatkiša i svega što me je ubrzavalo. Čak i cigareta. Razmišljala sam, Nataši koja je sa 12 godina izgubila detinjstvo cigareta je bila potrebna zbog buntovništva, ali ovoj Nataši više ne treba. Otišla sam na Havaje mesec dana, završila školu za učitelja joge. Posle 200 sati joge, uradila sam test za trudnoću. I nismo očekivali čudo”, ispričala je za magazin „Glorija“.

Čudo se, ipak, desilo – test je bio pozitivan. Devet meseci kasnije u Njujorku Nataša je na svet donela ćerku Goru, koja je ime dobila po njenoj majci, koja nažalost nije dočekala rođenje svoje unuke.

„Moja mama je bila divan roditelj. Ona je na krštenju dobila ime Gorice, njoj se nije dopadalo, pa ga je kasnije promenila u Nada. Ali ja sam joj davno, još pre devet godina, rekla da ću, ako je ikada dobijem, kćerku nazvati Gora. I jesam, a od kada sam se ostvarila kao mama, najbliža sam svojoj majci. Stvorio se taj za mene toliko željeni krug: majka, ja i Gora, pa tetke i sve druge divne žene iz moje porodice”, kaže ova hrabra i lepa Sprkinja, i dodaje da je poseban osećaj biti mama:

„Bojala sam se da je moje telo suviše istrošeno od posla, da neću moći da se igram sa njom, ali kada sam sa ćerkom izgubim osećaj za godine. Sad mi je sve teško, sem da budem s njom. Ovo je moje vreme sreće i uživam u svakom trenutku.”

Ove godine radila je fešn editorijal za Marie Claire Italia, kao i kampanju za brendove AL-Time i ISTOK NYC.

***

Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram