Vaskrsnuće Đanija Versaćea u seriji „Južni vetar“

Baća iz serije "Južni vetar"
Baća iz serije "Južni vetar"; Foto: Promo

Muški likovi u seriji "Južni vetar" jesu sve ono na šta pomislimo kad u etar pustimo reč "devedesete" i teško je, zaista je jako teško ne zavrištati "pa šta je ovo" kad vas iz gotovo svih kadrova preplave modne kombinacije od kojih u trenutku oči zabole.

Čega se setite kada pomislite na estetiku devedesetih? Trenerke, kajle, džemperi uvučeni u farmerke, tu je ceo spektar čudnih detalja dizelaškog miljea. Tada se tačno znalo koja vrsta kriminalca nosi koju garderobu, a čini se da su vodeći se time, svi muški likovi u „Južnom vetru“ oni koji vuku konce, a ne puki izvršioci.

Južni vetar
Južni vetar; Foto: Promo

Nekad su sitni ulični dileri i desne ruke od leve ruke vođa klanova nosili šuškave trenerke, a oni što su bili „važni“ su se kleli u debele kajle i Đanija Versaćea, bog da mu dušu prosti. U „Južnom vetru“ Đani je vaskrsao i to skoro na svima i svuda – na majicama, košuljama, posteljini, naočarima. Đani u „Južnom vetru“ vrišti: „Donatela nesrećo mič se, mora to jače da šljašti“. A Guči? Guči se smeje.

Pročitajte još:

Glavni lik Maraš (Miloš Biković) zamišljen je kao seksi antiheroj. Pošto u svakoj sceni ima zadatak da bude opasan i savršen u svim svojim nesavršenostima (velik zalogaj je Al Paćino), takva mu je i garderoba koju nosi. Dok je krimos – tu su majice s logom koje otkrivaju biceps, pantalone koje mu stoje kao salivene, i poneka dobra jakna u bajkerskom fazonu. Sve u fulu.

Maraš i huliganka
Maraš i huliganka; Foto: Screenshot RTS

Kad izađe iz zatvora, sa celim klišeom pokajanja i unutrašnjeg čišćenja, pravljenja u poštenog čoveka, on uskače u atletsku majicu, u narodu poznatu kao huliganku, iz koje ne izlazi par epizoda. U toj transformaciji opet vidimo biceps, ali ovaj put i triceps i ramena, cepanje sekirom, fizički rad, zamazane ruke, vožnju raspale „lade“, jer pošten rad je mučenje u huliganki, rođaci.

S druge strane imamo Maraševog drugara Baću (Miodrag Radonjić), opet kriminalca, ali manje pametnog, sirovijeg, glasnijeg, i njegove fantazmagorične kombinacije zbog kojih zamišljamo Đanija kako maršira Donatelu.

I sad pitanje za kostimografkinju Jelenu Đorđević – pa odakle vam toliko majica i košulja sa meduzama i zlatnim Versace karikama koje Baća šepureći se šeta, gde ste našli toliko komada iz devedesetih vaskrslih uz blagoslov Filipa Plejna? Malo boli sva ta kič raskoš, pa kako čovek da prati ne baš komplikovanu radnju?

Starije mafijaške face, kao i korumpirani inspektor Stupar (Miloš Timotijević) nose mahom crne kožne jakne i vizualno se uklapaju u milje „nosim skupo, al’ ne bodem oči“, a gomila drugih likova ne izlazi iz Armani jeans majica s logom preko grudi. Ako vam je lakše da zamislite – mladi momci su Versace, Emporio Armani, Philipp Plein, a stariji – Giorgio Armani.

Južni vetar
Južni vetar; Foto: Promo

Kajle su naravno svuda, kao i krstići koje krimosi ljube u trenucima kad ih ponese emocija, a od ostalih detalja posebno bismo izdvojili to što svi muški likovi nose odlične farmerke, naočare, košulje, kao i bokserice koje su takođe važan deo kostima, jer na kraju krajeva, nije samo važan biceps, već i čiji je jači – modni stil.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram