Razlika između skupih i jeftinih parfema

Parfem
Foto: DANIEL REINHARDT / AFP / Profimedia

Parfem je postao važan deo imidža jedne osobe. Odabrati miris po kojem će vas ljudi pamtiti je prilično važna odluka, a izbora je veoma mnogo. Osim mirisnih nota, parfemi se razlikuju i po cenama. Koja je zapravo razlika između luksuznih i onih pristupačnijih parfema?

“Iako se skupi i jeftini parfemi mogu u mnogome razlikovati u kvaliteti korišćenih sastojaka, sam postupak izrade oba mirisa je isti,’ kaže Alexia P. Hamonds, stručnjakinja za parfeme. Mirisi nastaju od različitih prirodnih i sintetičkih sastojaka.

“Za luksuzne parfeme verovatnije će se koristiti prirodne note (dobijene od cvetova ili začina) umesto onih sintetičkih. Te note se zatim ugrađuju u donju, srednju i gornju notu mirisa, što omogućava mirisu da bude aromatičniji i složeniji. U luksuznim parfemima ima veći postotak parfemskog ulja, zbog čega on traje duže na koži”, navodi Paolo Terenzi, predsjednik Tiziana Terenzi mirisa.

Kako ističe Terenzi, cena parfema obično se temelji na retkosti i ceni sirovina koje čine parfem, dok se samo mala komponenta cene temelji na materijalima od kojih se izrađuje bočica ili kutija.

Ne zaboravimo i da kvalitetan parfem na koži traje najmanje deset sati, dok većina komercijalnih proizvoda ispari nakon manje od dva sata.

Da li je bolje imati jedan parfem dobrog kvaliteta, snažnog mirisa i dugotrajnosti, ili nekoliko osrednjih varijanti, izbor je vaš.

***
Bonus video: Joga za lice

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram