Prirodno sušenje kose može biti štetnije od sušenja fenom

fen za kosu
Ipak je sušenje kose fenom možda bolje od... Foto: Kostiantyn Voitenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Vlaga ubrzava pucanje krajeva, jer kosa u tom trenutku nema svoja prirodna ulja - zato je možda bolje da koristite fen.

Poslednjih godina život živimo u uverenju kako topli vazduh iz fena oštećuje kosu te da je bolje sušiti je prirodno, što većinom i radimo kad su više temperature.

A, celo detinjstvo slali su nas van na igranje tokom leta s mokrom kosom, jer će je sunce ipak najbolje i osušiti, a kao odrasli, često smo znali i zaspati mokre kose. No, iako možda mislimo kako ćemo korišćenjem manje uređaja za zagrevanje obnoviti kosu, najnovija su istraživanja pokazala da prirodno sušenje kose možda ipak nije dobra ideja te da može oštetiti kosu više nego fen.

Gde je logika?

Kosa može znatno oslabiti ako je predugo mokra, jer srednji sloj kose, koji je odgovoran za način na koji vlasi padaju, trpi dodatno opterećenje kad je kosa duže mokra i može doći do dvostruko jačeg opadanja kose, zbog čega bi najbolje bilo da počnemo primenjivati to pravilo čak i ako nismo prethodno navikli.

Osim toga, vlaga ubrzava pucanje krajeva, jer kosa u tom trenutku nema svoja prirodna ulja koja je štite od pucanja, pa je najbolje kosu osušiti peškirom, nežnim pokretima, zaštititi prajmerom protiv toplote i dobro je osušiti na sigurnoj udaljenosti, prenosi Dnevniavaz.

***

Bonus video: Greške koje pravimo kada se feniramo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram