Lepo lice nije idealno, krase ga ove 4 odlike

Nega lica
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Retko se sreću osobe koje poseduju sve atribute estetskih ideala lepote. Šta je to što razlikuje lepo od manje lepog lica? Ovo može biti početak putovanja ka lepoti.

Lepo lice krase lepi zubi

“Osmeh je najbolja šminka koju devojka može poneti” Merlin Monro

Čak i ako postoje drastične razlike među kulturama naroda u načinima izražavanja emocija, psiholozi su otkrili da su facijalne ekspresije donekle univerzalne. Izrazi lica prevazilaze granice, veru i naciju. Najmoćniji izraz lica, koji svako na svetu razume je – osmeh.

Ovo je ujedno i ekspresija koja ulepšava svaku fizionomiju. Nasmejane ljude svi vole, oni su bolje prihvaćeni u društvu i imaju više uspeha u poslu. Lice može biti savršeno ako na njemu nema osmeha neće izgledati lepo. Samo prirodan, spontan osmeh prolepšava ljude.

Oni koji se ne mogu pohvaliti savršenim zubima naučili su da se osmehuju stisnutih usana, na pola, sa rezervom sve u cilju skrivanja nepravilnosti. Veštački osmeh nije lep.

Estetska stomatologija je grana stomatologije koja odgovara na ljudsku potrebu da ima lepe i zdrave zube. Sve vrste intervencija od mostova, implanata, faseta, izbeljivanja zuba, ispravljanja zuba proteza do kompletnog tzv. Holivudskog osmeha, pruža ova grana stomatologije. Savremenim tehnologijama od bezbolnih popravki preko bezmetalnih krunica, mostova do laserskih procedura, pacijentima se vraća besprekoran niz zdravih, belih zuba

Samo besprekorni zubi dozvoljavaju spontan širok osmeh koji ulepšava svaki ljudski kontakt i svako lice.

Na lepom licu ne stanuju bubuljice

Jedna od najčešćih nepravilnosti na licu su bubuljice. Zabluda je da su povezane samo sa tinejdžerskim godinama. Ovo je problem koji se može pojaviti u svakom životnom dobu.

Svaka bubuljica nastaje u pori kože i predstavlja manji ili ozbiljniji upalni proces. Nastaju kao posledica začepljavanja pore nečistoćama, sebumom, ostacima kozmetičkih preparata. Na mestu pojave bubuljice uvek je prisutna bakterija izazivač upale. Manifestuju se bolnim crvenilom ili gnojnim belim ili žutim sadržajem. Ukoliko se ne leče na pravi način, nakon što bubuljica nestane na njenom mestu ostaje tamna fleka koja može istarjavati nedeljama pa i mesecima.

Iako se po nekad čini da je ovaj problem nerešiv, postoji rešenje za bubuljice po licu.Pre svega, nega treba da bude u skladu sa tipom kože.

Foto: / Wavebreak / Profimedia

Osobe sa masnijim tipom kože moraju birati preparate na vodenoj bazi, lakše strukture koje nežno uklanjaju višak sebuma a ne isušuju kožu.

Osobe suve kože opet biraju losione za čišćenje, kreme i druge preparate koji su namenjeni njihovom tipu kože.

Lice se ultimativno mora temeljno očistiti 2 puta dnevno.Jutarnje čišćenje lica je jednako važno kao i večernje.Njime se iz pora uklanja nakupljena masnoća i znoj koji koža luči tokom noći.
Umivanje vodom nije dovoljno čak ni ujutru.Losion, pena ili gel za čišćenje lica su obavezni.
Micelarna voda je takođe dobar izbor.

Tek nakon temeljnog čišćenja, na lice se može naneti dnevna krema i šminka.

Osobe sklone bubuljicama treba da biraju prirodnu nekomedogenu kozmetiku.

Zaštita od sunca za lepo lice

Dvadesetih godina prošlog veka, poznata modna dizajnerka Coco Chanel je slučajno preplanula tokom svoje posete Francuskoj Rivijeri. Po povratku kući, njen preplanuli ten se dopao njenim obožavaocima. Svi su poželeli osunčano lice.Od tada do današnjih dana, preplanulo lice nije izašlo iz mode.

Na stranu moda, izlaganje kože suncu je korisno i dobro za organizam ukoliko je umereno. O sunčanju za i protiv se može naći na hiljade stranica materijala. Ukratko, kako bi se sačuvala i podstakla lepota lica, sunčanje mora biti umereno. Nikada u najtoplijem delu dana i uvek uz odgovarajuću zaštitu preparatima sa SP faktorima. UV zraci izazivaju strukturne promene na DNK ćelija kože, oštećuju kolagenske niti i izazivaju pojavu hiperpigmentacija na delovima lica.

Osobe koje se neodgovorno izlažu suncu brže dobijaju duboke bore i tamne fleke po licu. Oštećenje izazvana sunčanjem su kumulativna.

Kožu lica je potrebno adekvatno štititi ne samo na letovanju već i na zimovanju, tokom boravka u prirodi, šetnje pored velikih vodenih površina i slično. Najbolje je da dnevna krema za lice imu ugrađen SPF. Šešir, kačket i naočare za sunce su korisni modni dodaci koji čuvaju lepotu lica.

Podočnjaci nisu prijatelji lepog lica

Koža može biti besprekorna ali će prisustvo podočnjaka pokvariti opšti utisak. Nastaju kao posledica neispavanosti, teške, slane hrane, konzumacije alkohola. Podočnjaci mogu biti posledica pojedinih oboljenja ali i genetskog nasleđa.

Ukoliko su uporni i nisu samo trenutni znak umora, valjalo bi poraditi na utvrđivanju njihovog uzroka. Uklanjanjem razloga nastanka trebalo bi da nestanu i podočnjaci.Uz to, stari narodni recepti poput hladnih kolutova krastavaca, zaleđenih kašika ili ledenih obloga, preko maski za podočnjake, zaista mogu pomoći popravljanju opšteg izgleda lica.

Foto: ROBYN BECK / AFP / Profimedia

Kozmetička industrija je danas otišla korak dalje kreirajući jastučiće za podočnjake i kreme za podočnjake koji rešavaju ovaj problem, onda kada je on kozmetičke prirode.Promena životnih navika, odustajanje od alkohola i pušenja, unošenje dovoljno vode u organizam, dovoljno sna i fizička aktivnost umonogome pomažu u vraćanju svežine na lice. Podočnjaci čine da osoba izgleda umorno, staro i izmučeno. Lepo lice je lice bez podočnjaka.

Negovane usne za lepo lice

Oči i usne su delovi lica koje sagovornik najpre primeti. Pune senzualne usne su ukras svakog lica. Ostavljajući na stranu modne trendove prekomernog povećavanja usana, ovaj deo lica je uvek bio i ostao predmet posebne pažnje. Koža usana je 4 puta tanja od kože lica. Ona nema lojne žlezde i zato je vrlo sklona isušivanju. Nedopustivo je naneti ruž na usne koje nisu besprekorno negovane. Pravilna briga o usnama podrazumeva blagi piling jednom nedeljno.
Njime se uklanjaju mrtve ćelije sa površine usana. Balzam za usne štiti kožu od isušivanja.
On treba da bude stalno pri ruci koristi se onoliko često koliko je to potrebno. Za hladnih zimskih dana ovaj deo nege je posebno važan. Balzami i grožđane masti za usne treba da budu napravljeni od prirodnih sastojaka poput pčelinjeg voska, vazelina, biljnih ekstarkata i hidrirajućih lekovitih komponenti. Ne bi trebalo da sadrže štetne hemikalije. Na isti način valja birati ruževe i sjajeve za usne.

Najzad. Lepota lica manje ima veze sa idealnim proporcijama nosa, obrva, jagodica ili brade. Lepota lica se ogleda u negovanom izgledu i načinu na koji osoba zrači.

Vedar osmeh, pozitivna energija, prijateljski pogled i blag izraz su ono što čini jedno lice lepim.

***
Bonus video: Zlatni retriver

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram