Kako da očistiš Birkenstok papuče da ti traju zauvek

Sandale
Foto: Markus C. Hurek / DPA / Profimedia

Ne smeju da se potapaju u vodu, pa se ne preporučuje da ih perete.

Već dugi niz godina jedne papuče su omiljene hiljadama ljudi širom sveta, a ni Srbija nije izuzetak. Poznate Birkensice su se uselile skoro u sve domove, ali njihovo održavanje je ono što je manje popularno od njihove udobnosti.

Predstavnik Birkenstoka nedavno je za Apartmet Therapy rekao da je najvažniji deo održavanja vaših omiljenih papuča čišćenje. To uključuje držanje podalje od toplote – ne ostavljajte ih u vrućem automobilu ili napolju u dvorištu – kako se ne bi skupile – i nikada ih ne potapajte u vodu i ne ostavljajte ih na tremu kad pada kiša.

Birkenstok
Foto: Florian Gaertner / AFP / Profimedia

To će povećati rizik da će se s vremenom oštetiti i istrošiti, pa nećete moći da ih sami čistite i održavate.

Na portalu jutarnji.hr pišu kako da se pobrinete za svoje omiljene nemačke papuče.

Šta će vam trebati:

Četka za cipele ili stara četkica za zube

Krpa od mikrovlakana

Gumica za brisanje

Bebi puder ili kukuruzni skrob

Sirće

Deterdžent za pranje veša

Sredstvo za uklanjanje fleka

Posuda

Tup nož

Imalin i regenerator za cipele

Sredstvo za čišćenje stakla

Vazelin

Kako očistiti Birkenstok papuče

Budući da se Birkenstok papuče ne smeju potopiti u vodu, ne preporučuje se da ih perete direktno. Umesto toga, upotrebite razne alate i trikove da ih očistite na osnovu vrste fleka i materijala papuča. Evo kako očistiti različite delove vaših birkensica.

Ako imate trake od brušene kože

Trake od brušene kože su vrlo osetljive, pa zato rukujte s oprezom. Pazite da iščetkate zemlju ili prljavštinu četkicom za zube ili krpom od mikrovlakana kako se ne bi stvrdnula i uzrokovala oštećenja.

Ako se trake od brušene kože pokvase ili zamrljaju nečim poput hrane, pokušajte da ih ne trljate ili brišete. Koristite krpu od mikrovlakana da upijete koliko god možete, a zatim ostavite da se osuši. Nakon što se osuši, upotrebite četku ili gumicu kako biste skinuli što više fleke s antilopa. Ako je fleka na bazi ulja, upotrebite kukuruzni skrob ili bebi puder kako biste odmah upili ulje. Ostavite što je duže moguće dok ne postane suvo. Zatim očetkajte ili obrišite fleku.

Ako se na njima pojavi nešto lepljivo poput žvakaće gume, pokušajte da to zamrznete. Stavite kockicu leda na lepljivu fleku dok ne postane tvrda, a zatim tupim nožem pokušajte da uklonite lepljivu fleku. Možda ćete morati da ispolirate gumicom ili četkom.

Ako imate kožne trake

Ako vaše Birkenstoks imaju kaišiće od lakovane ili prirodne kože, čistićete ih malo drugačije nego ako su od klasične antilop kože. Lagano navlaženom krpom obrišite prljavštinu ili tragove nakon nošenja. Sredstvo za čišćenje stakla ili vazelin mogu vratiti sjaj koji se ne vraća jednostavnim brisanjem. Za poliranje kože moraćete da pronađete odgovarajuću komercijalnu kremu za cipele i regenerator i da ih koristite ih prema uputstvu na pakovanju.

Ako su od platna

Ako vaše omiljene papuče imaju trake od tkanine, mogu biti od lana, vune ili mikrofibera. Kao i kod antilop kože, koristite četku ili krpu za uklanjanje prljavštine. Napravite smesu od dve šolje tople vode i pola kašičice deterdženta za pranje veša. Krpom od mikrovlakana nežno istrljajte mrlje ovim rastvorom. Za tvrdokornije fleke možete koristiti i komercijalno sredstvo za uklanjanje mrlja. Isperite tako da umočite čistu krpu u običnu vodu i uklonite deterdžent. Obrišite suvim peškirom i ostavite da se osuši na vazduhu. Poželjno je napuniti papuče malim suvim peškirom kako bi lakše zadržale oblik dok se suše.

Za đon od plute

Klasične Birkenstoks imaju đon od plute. Trebalo bi da napravite blagu mešavinu za čišćenje od dve šolje tople vode, pola kašičice deterdženta za pranje veša i dve kašike destilisanog belog sirćeta. Umočite četkicu za zube u ovu mešavinu i zatim četkicom za zube izribajte đon. Obrišite krpom od mikrovlakana umočenom u običnu toplu vodu. Zatim ostavite da se osuši na vazduhu.

***

BONUS VIDEO: Tri kombinacije iz vintidž šopa gde sam našla Versace haljinu za 3.000

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram