Kako da neguješ ruke ako ih stalno pereš

nega ruku
Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Sapun, voda i gelovi za dezinfekciju jesu odlična preventiva u borbi protiv koronavirusa, ali isušuju ruke. Ispitali smo kako se izboriti sa peckanjem, perutanjem i svim neprijatnim simptomima dehidracije kože.

Gelovi s alkoholom su samo pomoćno sredstvo kada nemate sapun i vodu, ne zaboravite to. Oni isušuju ruke još više od sapuna. Ipak, činjenica je da nam je koža ovih dana suva i povremeno se čini da će otpasti. Pokušajte da sprečite oštećenja jer kada jednom zapadnete u začarani krug, sve je teže izaći iz njega.

Kada operete ruke, bolje je da samo pritisnete ubrus da biste ih osušili umesto da ih trljate. Kada su suve odmah nanesite kremu za ruke, i vodite računa da ona ne sadrži sastojke koji mogu da iritiraju kožu poput retinola i drugih antiejdž seruma.

Losion nije dovoljan, bolje je da izaberete neku gušću i jaču kremu, a jedna od preporuka profesorke dermatologije Meri Stivenson iz Njujorka je da noću nanesete vazelin u debljem sloju, stavite pamučne rukavice i prespavate s njima.

“Noć je odlična da vam se koža odmori. Stavite kremu ili vazelin u debelom sloju i navucite pamučne rukavice. Ako to možete da izdržite nekoliko sati pre spavanja ili tokom cele noći, koža ima vremena da povrati vlažnost i da se vrati u normalu”, kaže Meri Stivenson.

Još jedna stvar koja je fenomenalna za ruke, a ne košta mnogo je bademovo ulje. Utrljajte jednu kašiku ulja na ruke, stavite pamučne rukavice ili ih umotajte u male peškiriće i ostavite da odstoji oko pet minuta. Višak ulja utapkajte ubrusom.

U kućnoj varijanti napravite masku za ruke od krompira koja hidrira. Skuvajte dva krompira i izgnječite ih, dodajte mleko da bi se napravila topla smesa i nanesite je na ruke. Kada se ohladi isperite toplom vodom i stavite kremu za ruke.

Drugi predlog za pakovanje ruku je uz pomoć maske sa avokadom. Izblendujte jedan avokado, 2 kašike meda, 1 kašiku maslinovog ulja, 2 kašike jogurta, 10 kapi nekog aromatičnog ulja. Nanesite na ruke (može i na stopala), umotajte ih u providnu foliju i umotajte u peškir da bi koža bolje upila sastojke. Sačekajte 15-ak minuta i isperite mlakom vodom, nanesite kremu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: MONIKA BELUČI