Kako da napraviš domaće ulje koje je savršeno za rast kose

Foto: Shutterstock

Svi znamo da “moramo jesti šargarepu za bolji vid”, da je šargarepa jedan od najboljih izvora beta-karotena koji ublažava osetljivost kože na sunce, no šargarepa još ima pregršt manje poznatih dobrobiti zbog kojih bi je trebali konzumirati.

Ona takođe balansira pH vrednost kože, pomaže u borbi protiv suvoće, potiče regeneraciju stanica i ono najvažnije ako ste u fazi puštanja kose – izvrsna je za zdravo teme te za sjajne i jake vlasi. Naravno, možete ga i kupiti, no ovo je sigurno najkvalitetnije ulje koje možete napraviti i sami, pa ga dodati šamponima ili kremama.

Dobrobiti šargarepe za rast kose

Šargarepa je puna minerala i vitamina koji su korisni za rast kose kao i za naše celokupno zdravlje. Šargarepa je prepuna hranjivih sastojaka i vitamina poput vitamina A, K, C, B6, B1, B3, B2, E, vlakana, fosfora, kalija itd. I beta-karotena koji su pristojni za kožu, zdravlje i kosu. Beta-karoten kao i vitamini A i E su obilna hranjiva svojstva koja imaju svojstva kondicioniranja. Vitamin C je da podstakne dotok krvi u teme putem koje dolaze svi nutrijenti koji podstiču rast kose. Vitamin A podstiče zdravo teme koje proizvodi prirodno ulje, sebum na temenu, što jača vašu kosu. Vitamin E podržava protok krvi u temenu povećavajući kiseonik u krvi. Ovaj snažni antioksidans pomaže u borbi protiv oštećenja kose i štiti rano starenje.

Pročitajte još:

Kako napraviti ulje šargarepe?

Potrebne su vam 2 šargarepe (organski uzgoj) te kokosovo ili maslinovo ulje. Operite, ogulite i narendajte šargarepu te ih stavite u ekspres lonac s dodatkom ulja po odabiru toliko da prekrije šargarepu. Uključite laganu vatru na jako slaboj temperaturi i kuvajte nekoliko sati dok se sve ne pretvori u narandžastu tekućinu. Kroz čistu gazu procedite ulje i stavite ga u staklenu posudu s poklopcem. U hladnjaku ga možete čuvati do šest meseci, piše Lifestyle.ba.

Kako ga koristiti?

Kako ulje mrkve podstiče cirkulaciju, jača koren kose i sprečava oštećenja nastala spoljašnjim uticajima. Ako želite da doživite ove promene na kosi, savet je da ga koristite svaku nedelju kao masku koja će 30-ak minuta stajati na kosi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram