Golišave Beograđanke vam mašu sa starih crno-belih fotki

Moda i lepota 12. sep 202008:58 > 11. maj 2021 12:11
beograđanke
Glumica Ljiljana Pavlović; Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Internetom često kruže fotografije starog Beograda kao podsetnik na to kako je nekad sve bilo lepše, opuštenije, čistije, humanije, šarmantnije... Takve su i Beograđanke koje nam mašu iz tog starog Beograda nudeći današnjim devojkama lekciju o lepoti i stilu.

Golišave fotke nisu izmislile ni popularne pevaljke ni moderne Instagramerke koje se bore za „više ciljeve“ (čitaj: lajkove) pozirajući u minijaturnim bikinijima.

Ni lepotice prošlog veka nisu bile zakopčane do grla.

Ali su imale stav i šarm kakav se danas retko sreće.

Te devojke sa crno-belih fotki iz različitih decenija prošlog veka, nosile su miniće koji bi se danas smatrali nepristojnim.

View this post on Instagram

Pre više od osam decenija, na prvom Salonu automobila koji je bio oranizovan na Beogradskom sajmu, videlo se da će autoindustrija i njeni proizvodi imati bezbroj poklonika u ovom gradu. Bilo je to još 1938. godine. Tadašnji Salon bio je organizovan na prostoru koji danas prepoznajemo kao Staro sajmište, i na njemu više nema tragova da je ovo nekad bio najvažniji ekonomski deo Beograda. Stari paviljoni su prestali da postoje, a modeli automobila iz tridesetih godina prošlog veka odavno su se preselili u muzeje. Posle je natupilo vreme pedesetih i šezdesetih godina, kada su automobili postali deo svakodnevice. Opšti standard je rastao, pa su i "obični smrnici", odnosno radnička klasa, uz određen napor mogli da se domognu svog čevorotočkaša. Prvi inostrani modeli kod nas su bile "Opelove" prepoznatljive "olimpije", kao i njihov popularni model "rekord". Kada pominjemo istog proizvođača i model "kadet" je takođe bio čest na beogradskim ulicama. Ipak je od nemačkih proizvođača legendarna "Folksvagenova" "buba" ostala ubedljivo najpopularnija za "obične" vozače, dok je "Mercedes", dabome, proizvodio vozila kojima se služila privilegovana elita, bez obzira da aktuelni društveni sistem. U isto vreme "Citroenov" "ami" bio je veoma popularan kod nas. Izvor: "BG priče" Zorana Lj. Nikolića #auto #automobil #bgprice #beograd #beogradispodbeograda #staribeograd #stareslike  #crnobelefotografije

A post shared by Beograd ispod Beograda (@beogradispodbeograda) on

Nosile su kratke majice i vruće pantalone, kombinaciju koja bi se danas smatrala vulgarnom.

Ma, nosile su kupaće usred grada.

I u tome nije bilo ničeg neprikladnog i nepristojnog.

Pročitajte još:

Njih nije bilo briga što imaju „jače“ butine. Nije im bilo bitno što će na fotografiji neko možda da vidi da imaju strije ili celulit.

Nije im bilo bitno ko ih gleda i da li će ispasti dobro na slici.

Ali zato i danas, dok ih gledate, kao da možete da čujete taj smeh koji dele s prijateljima na plaži.

Maštate o tom pogledu koji se upućen nekom, sasvim posebnom, gubi u daljini…

 

I zato se lepota tih Beograđanki ne može uporediti s devojkama koje se danas skidaju za objektiv, nemajući zapravo da pokažu ništa osim – golotinje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram