Domaće ulje za sunčanje od kojeg sam preplanula za pet dana

Alesandra Ambrozio
Alesandra Ambrozio Foto: GADE / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Pravljenje domaćeg orahovog ulja za sunčanje nije zahtevan postupak, ali ipak traje malo duže. I vrlo je važno da pogodite period godine kada se ovo ulje pravi, a to je - kada su orasi sasvim mladi.

Postupak traje malo duže zbog procesa maceracije, gde je baza maslinovo ulje.

Potrebni sastojci:

maslinovo ulje

mladi mlečni orasi u ljusci

šargarepa

cvet lavande

listovi žalfije

staklene tegle

Priprema:

Zelene orahe (6-7 komada) iseckajte što sitnije, a šargarepu narendajte. Stavite šačicu cveta lavande (u zavisnosti od veličine tegle), kao i listove žalfije. Sve zajedno stavite u tegle i prelijte maslinovim uljem do vrha. Jedna šargarepa ide na 2 dcl ulja.

Tegle dobro zatvorite i ostavite na toplom, sunčanom mestu da stoje 50 dana. Povremeno protresite teglice i sadržaj u njima, kako bi podstakli mešanje sastojaka.

Orahovo ulje deluje tako da ubrazava i pospešuje sitnezu pigmenta melanina u našoj koži. Što više melanina imamo – koža nam je tamnija. Lavanda i žalfija pak deluju protivupalno i ublažavaju crvenilo.

Važno je naglasiti da ovo ulje za sunčanje samo po sebi nema SPF, te je vrlo važno kombinovati ga sa kremama za sunčanje koje sadrže veći SPF faktor. Prvo se namažete kremom, te kada je koža upije koristite ulje.

Nakon kupanja, ponovite mazanje i sa kremom i sa uljem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Bonus video: Kako se rashladiti