Alkohol ruinira kožu – evo kako da poništite pogubne efekte

Foto: Shutterstock

Kada imate 20 godina i pijete, piće napušta vaše telo za oko tri sata. Kada imate 40 godina, potrebno je u proseku 33 sata.

Jedan od bonusa trezvenog života je transformacija kože na bolje. Oduvek smo znali da alkohol nije eliksir zdravlja, ali izgleda da piće utiče i na naš ten.

Dakle, koji su tačno efekti alkohola na kožu?

„Alkohol je zapravo jedno od najgorih, najagresivnijih jedinjenja koja uništavaju vašu kožu“, kaže njujorški nutricionista Hairo Rodrigez, koji među klijentima ima modne dizajnere i urednike Voga.

„Uvek se šalim sa svojim pacijentima – ako želite da ostarite, samo napred i pijte!“

Rodrigez daje tačne efekte alkohola na kožu, a iznosi i koje su prednosti kad prestanete da pijete ili bar počnete manje to da činite.

Piće dehidrira kožu i stvara upalne procese

Rodrigez napominje da se konzumiranje alkohola klasifikuje kao najmanje dva alkoholna pića dnevno – što je dovoljno da se nanese ogromna šteta vašoj koži, jer utiče na sve sluzokože, od pankreasa preko jetre do lica. Ovo se može manifestovati kao vidljiva dehidracija, jer alkohol „ispija“ tečnost iz kože.

„Ako pogledate osobu koja je pila 20 ili 30 godina i nekoga istih godina ko uopšte nije pio, videćete ogromnu razliku u koži“, kaže Rodrigez. Bore koje nastaju od oštećenja dehidracijom dosta ostare lice.

A za svakoga ko je ikada iskusio crvenilo na licu nakon koktela ili čaše vina, to crvenilo je zapravo – upala.

„Alkohol upali tkivo, a sistemska upala kože uzrokovana alkoholom stvara histaminsku reakciju – koja stvara crvenilo kože. Prvo pomislite – oh, malo sam crven, nije to neka velika stvar, ali tokom nekog vremenskog perioda od šest meseci, godinu, dve – ako nastavite da pijete, može dobiti izraženo crvenilo lica od koga ne možete pobeći“, kaže Rodrigez.

Regeneracija kože

Dobra vest je da postoje promišljene promene vaše rutine – i otpornosti vašeg tela.

„Vaša koža, kao i svaki drugi organ, ima sposobnost regeneracije. Telo ima neverovatnu brzinu rehidracije. Ali ta regeneracija zavisi od toga kolika je šteta učinjena. Ako pijete 15 do 20 godina i prestanete, mislim da je to sjajno, ali možete li da regenerišete svoju kožu u onu koju ima 50-godišnjak koji nije pio? Jednom kada uništite kolagen, teško ga je vratiti“, kaže Rodrigez.

On je otkrio i jednu iznenađujuću stvar koju verovatno niste znali.

„Kada imate 20 godina i pijete, piće napušta vaše telo za oko tri sata. Kada imate 40 godina, potrebno je u proseku 33 sata. Ako je vaše vreme tranzita tri sata, to znači da možete da pijete u ponedeljak, a do utorka nema alkohola u vašem telu. Ako imate 40 godina i konzumirate alkohol u ponedeljak, nemojte piti do srede. Smanjite na minimum, jednom ili dva puta nedeljno – što je manji unos, to je manje oštećenje vaše kože.“

Mudro birajte svoje piće

„Različiti alkoholi imaju različite efekte na kožu, ali evo opšteg pravila – votka, džin i tekila brže izlaze iz vašeg sistema. Ako ćete nešto da popijete, po mom mišljenju, pijte votku u kojoj nema zrna, na primer votku od krompira. Mnogo je bistrija i glatka je, tako da ulazi i izlazi iz vašeg tela bez problema.“

Ostanite hidrirani

Opšte pravilo – popijte jednu čašu vode za svaki koktel.

„Ako ćete piti, pijte vodu uz alkohol da biste povećali taj diuretički efekat. Majke to govore već dve hiljade godina, ali niko ne sluša šta mu majka kaže“, zaključio je Rodrigez.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram