Doktorka opisala drastične promene nakon četiri nedelje bez alkohola

Foto: Printscreen /dr.debcohenjones

Najgore je prvih 24 sata.

Australijska doktorka je podelila mnoge pozitivne promene koje je primetila nakon što je mesec dana prestala da pije alkohol.

Dr Deb Kohen-Džons, lekarka opšte prakse iz Perta, odustala pića u aprilu nakon što je primetila da je to postalo mehanizam za suočavanje sa stresom.

Najznačajnije promene su se desile ujutru, a takođe se osećala manje naduto nakon jela.

Nakon što je četiri nedelje izbegavala alkohol, budila se osećajući se osveženom, manje je žudela za masnom hranom i češće je išla na trening ujutru.

„Pošto se mesec završio, definitivno dvaput razmislim pre nego što popijem piće i ograničim se na dva pića ako to uradim. Definitivno verujem da je mesec bez alkohola bio odlična prilika za resetovanje i planiram da ovo uradim nekoliko puta godišnje“, navela je.

Lekari kažu da uzdržavanje od alkohola samo mesec dana povećava koncentraciju i donošenje odluka, a takođe smanjuje rizik od problema sa mentalnim zdravljem, uključujući anksioznost i depresiju.

U roku od 12-24 sata bez alkohola počinje detoksikacija i nivo šećera u krvi se normalizuje. Tokom ovog perioda možete iskusiti simptome odvikavanja, uključujući znojenje, anksioznost, depresiju i nesanicu.

U roku od jedne nedelje kvalitet sna bi trebalo da se poboljša i trebalo bi da počnete da se osećate više energije i hidratacije.

U roku od dve nedelje možete čak smršati, zahvaljujući uklanjanju skrivenih kalorija u alkoholu. U roku od tri do četiri nedelje se stabilizuje krvni pritisak.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram