„Živeo sam kao Majkl Felps i osetio ogromnu promenu“

Majkl Felps
Majkl Felps Foto: de Paula/AGIF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Majkl Felps, vrhunski sportista koji je sada u penziji, otkrio je svoj režim vežbanja i ishrane za GQ, a novinar Insider-a je odlučio da proba da tako živi. Podelio je svoja iskustva.

Da bi pripremio svoje telo za olimpijske treninge, Felps bi dnevno konzumirao 8.000 do 12.000 kalorija – što je uključivalo tri sendviča sa jajima, francuski tost i palačinke – a to je bio samo doručak.

Felps se više ne takmiči na Olimpijskim igrama. Kao otac u penziji, njegove prehrambene navike i fitnes rutina su se dramatično promenili.

„Posle penzije mi je hrana ponekad izazov. Razmislite o ovome: Tokom 25 godina hrana je bila deo mog posla, to je bio deo moje profesije. Zbog toga duboko razumem šta je mom telu potrebno. Ne pokušavam da trpam hranu u svoj organizam. Posle penzionisanja nabacio sam 9 do 12 kilograma, da bih na kraju imao nešto manje od 104 kg. To je za mene bila značajna promena i znao sam da moram da se vratim u neku rutinu“, ispričao je Felps za GQ.

Novinar Frenk Olito živeo je kao Majkl Felps nedelju dana.

Za doručak – smuti i jaja

„Uvek se trudim da ubacim što više hranljivih sastojaka, jer na svoje telo gledam kao na automobil visokih performansi“, rekao je Felps.

Što se tiče doručka, on obično pravi smuti koji sadrži spanać, bademovo mleko, kakao, smokve i protein. Novinaru je bilo čudno da doda smokve u smuti, ali kaže da je to zapravo jako ukusno.

Uz smuti, Frenk je svakog jutra pravio i kajganu od dva jaja u koju bi dodao malo spanaća – baš kao Felps.

„Iako sam svakog jutra morao da odvojim deo vremena za pravljenje smutija i jaja, shvatio sam da sam tokom dana duže bio sit zahvaljujući velikom, zdravom doručku“, rekao je Frenk.

Salata za ručak i povrće za večeru

Felps je rekao da njegova porodica svakodnevno uključuje jednu salatu u svoju ishranu.

„Kad sam to pročitao, odmah sam postao nervozan jer nikada nisam bio ljubitelj salata. Nevoljno sam kupio rikolu, indijski orah, jabuke, iseckana pileća prsa i balzamiko sirće za salatu“, priča novinar.

Pomoglo mu je kada je salatu prelio sosem od senfa i meda, ali je uskoro odlučio da ipak jede sendvič, uz salatu.

Takođe, Felps navodi da jede mnogo povrća za večeru – tako da je i Frenk jeo dosta brokolija, prokelja, batata, što mu se zapravo jako dopalo.

Spavanje sedam do devet sati

Felps je rekao da obično ide na spavanje ubrzo nakon što mu deca odu u krevet – oko pola osam uveče.

„Znam koliko je san važan. Želim da se osećam najbolje svaki dan, a najbolje mi je kad imam sedam do devet sati sna“, kaže sportista.

Novinar Frenk je noćna ptica, pa mu je bilo teško da ode na spavanje ranije. Ipak, na kraju nedelje je uspeo da promeni navike.

„Do kraja nedelje navijao sam alarm ranije nego inače i spavao nešto više od sedam sati. Počeo sam da primećujem promenu raspoloženja na bolje svako jutro kad me probudi alarm“, rekao je.

Trening svaki dan

Felps vežba svakog dana, u kratkim, intenzivnim segmentima sa kratkim pauzama. Takođe voli da radi kardio i naravno da pliva.

Novinaru ovaj tempo nije išao dobro, imao je upalu mišića – pa se prebacio na lakše vežbe, ali je ipak istrajao u misiji da trenira svaki dan.

Na kraju, sabrao je utiske nakon nedelje života u Felpsovim cipelama.

„Prvo, osećao sam se energičnije tokom cele nedelje. Ne samo da sam spavao više nego obično, već sam jeo i više zdrave hrane koja mi je davala gorivo za svakodnevno vežbanje. Drugo, tokom nedelje osetio sam promenu raspoloženja. Iako sam obično mrzovoljan i umoran tokom radne nedelje, rutina mi je pomogla da se osećam pozitivnije, budnije i spremnije“, zaključio je Frenk.

***

Bonus video: Vremenska posna dijeta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram