U zimskim danima neophodno je voditi računa o zdravoj, uravnoteženoj ishrani, bogatoj vitaminima, mineralima i nutrijentima. Uz fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, činimo najbolju stvar za sopstveni imunitet i njegov mehanizam odbrane, posebno kada smo izloženi virusima.
Pravo je vreme da kombinujete sastojke i pripremite zdrave napitke koji se piju kao užina, detoksikuju organizam i prirodno nas štite od bolesti. Idealna kombinacija je kada uvrstimo namirnice bogate cinkom, ali i različitim vitaminima. Voće koje je uvek dobar izbor jesu jabuke, bogate citaminom C, zatim još jedan moćan izvor ovog vitamina: citrusi, poput limuna i pomorandže, prenosi N1.ba.
Kada im dodate đumbir, koji ima protivupalno i antivirusno dejstvo, a pomaže i kod mučnine i prehlada, postigli ste idealan spoj. U ovom receptu naći će se i jedno od najzdravijih povrća, šargarepa, kao začin kurkuma, koji pomaže pri prevenciji upalnih procesa, kakao, koji je značajan izvor gvožđa, cinka i drugih minerala. Još jedan izvor cinka i vlakana jeste seme lana.
Sastojci:
3 limuna i 3 pomorandže
4 jabuke
5 šargarepa
1 kašika rendanog đumbira
2 kašičice semena lana
2 kašičice kakaoa
2 prstohvata kurkume
Priprema:
Iseckajte jabuke i šargarepe, pa im dodajte isceđen sok od limuna i pomorandži. Dodajte i sve ostale sastojke. Dodajte im 300 ml vode, pa mutite u blenderu. Sok bi u frižideru mogao da stoji oko tri dana. Pijte ga svakodnevno. Za slađi ukus dodajte malo meda.
BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: