Zašto je jutarnja šetnja tako dobra po zdravlje

šetnja
Foto: Jaromir Chalabala / Panthermedia / Profimedia

Započinjanje dana šetnjom ima više beneficija na organizam nego što možete da zamislite. Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da krenete da praktikujete jutarnju šetnju, a stručnjaci su izdvojili neke od njih.

Smanjuje osećaj stresa

Bolje raspoloženje – Stručnjaci smatraju da jutarnja šetnja može podići samopouzdanje i raspoloženje, smanjiti osećaj stresa i umora, čak se smatra da može ublažiti simptome stresa i anksioznosti. Preporučuje se šetnja 20 do 30 minuta, najmanje pet dana sedmično.

Pozitivan uticaj na proces mršavljenja – Ako želite da izgubite kilograme, jutarnja šetnja u kombinaciji sa zdravom ishranom i treningom biće pun pogodak. Ako hodate umerenim tempom 30 minuta, možete sagoreti i do 150 kalorija.

Jačanje imunološkog sistema i prevencija – Studije su pokazale da hodanje od 30 minuta dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 19 odsto. Šetnja može pomoći u smanjivanju nivoa šećera u krvi i jačanju vašeg imunosistema i mišića.

Poboljšava kognitivne funkcije

Poboljšanje koncentracije i izoštrenosti uma – Istraživanja su pokazala da su se kod starijih osoba koje se praktikovale šetnju u jutarnjim satima poboljšale kognitivne funkcije. Šetnja, posebno u prirodi, može vam pomoći da se lakše koncentrirate na obaveze tokom dana, razmišljate kreativnije i lakše rešite probleme, piše avaz.ba.

Poboljšava san – Sprovedena je studija kako bi se utvrdio odnos između jutarnje šetnje i kvaliteta sna. Istraživanje je pokazalo da starije odrasle osobe od 55 do 65 godina koje su šetale ujutru nisu imale poteškoća da spavaju noću.

BONUS VIDEO: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram