Zašto banane nije dobro jesti za doručak

Fitnes i ishrana 25. jan 202114:26 > 27. jan 2021 14:40
Banane za doručak
Foto: Ed Rooney / Alamy / Alamy / Profimedia

Nisu retki oni koji za doručak pojedu bananu, često u žurbi, a neretko i misleći da na taj način unose neophodne hranljive sastojke koji će ih dugo držati sitim. Međutim, nisu ni svesni koliko greše.

Najbolji način da započnete dan jeste doručak koji će vas učiniti dovoljno energičnim da izdržite do sledećeg obroka. Nutricionisti navode da iako banane deluju kao savršena opcija za to, zapravo nisu. Ako se jedu same, banane nisu najbolja opcija jer u sebi sadrže čak 25 odsto šećera i spadaju u umereno kisele namirnice.

Iako će vam banane dati kratki nalet energije, brzo ćete početi da se osećati umornima i gladnima. One su više stvorene za užinu nego kao celoviti obrok jer same nisu dovoljne za doručak.

Taj osećaj umora i gladi nakon što pojedete bananu za doručak možete sprečiti tako što ćete uz bananu kombinovati hranu punu zdravih masnoća poput avokada ili začina.

Budući da banane pripadaju grupi kiselih namirnica, tu kiselinu treba neutralisati kako biste dobili samo dobre benefite banana kao što su kalijum, vlakna i magnezijum, a ne šećer koji uzrokuje samo kratki nalet energije.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram