Vežba koja pomaže da brzo zaspite kad vas muči insomnija

Foto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

Dokazano je da nesanica negativno utiče na svakodnevne obaveze i kvalitet života, pa i zdravlje, jer osobe koje pate od nesanice imaju povišen rizik od anksioznosti, depresije, srčanih problema, dijabetesa i oslabljenog imuniteta.

Ukoliko i vi spadate u grupu ljudi koja teško utone u san, prije odlaska u krevet izbegavajte konzumiranje napitaka bogatim kofeinom, kao i unos šećera, a poželjno je i da bar sat pre spavanja odložite telefon, jer veštačka svetlost loše utiče na kvalitet sna, piše Avaz.

Osim toga, važno je znati da postoji jedna veoma lagana vežba protiv nesanice koju mogu odraditi i oni koji inače ne vežbaju jogu.

Za početak lezite na leđa tako da vam butine budu 15-50 cm udaljene od zida. Potom savijte noge u koljenima i oslonite se petama uz zid.

Ukoliko se butine nalaze pod pravim uglom u odnosu na leđa, tada će zadnjica biti na ispravnom rastojanju od zida. Ispravite noge i oslonite se na zid čitavom površinom stopala.

Ne savijajte noge u kolenima i opustite ih. Ako vam je neudobno, možete staviti jastuk pod glavu ili leđa. Zatvorite oči i dišite.

Stavite jedan dlan na stomak, a drugi na srce, i ostanite u ovom položaju oko 15 minuta.

***

Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram