Testo koje obožavamo.
Svi pamtimo ukus mekika iz detinjstva. Naše bake i mame su nam pravile ovo jeftino, jednostavno i brzo testo, a mi smo ih obožavali. Uz mekike, naše detinjstvo obeležili su i uštipci. I jedno i drugo rado se prave u mnogim domovima.
Ali, mnogi ljudi ne znaju koja je zapravo razlika između ova dva specijaliteta.
Mekike se prave kao i uštipci (priganice), s tom razlikom što se uštipci vade kašikom i spuštaju u zagrejano ulje, a mekike se oblikuju rukom u duguljast oblik, pa prže. Mogu se puniti raznim slanim i slatkim nadevima, a neke domaćice preporučuju da se u testo doda čašica rakije, da bi mekike upile manje ulja.
Prave se i u posnoj varijanti, bez jaja i mleka, jednostavno, zamesite mekše hlebno testo, dobro ga izlupate varjačom da dobije vazdušne “klobuke”, malo naraste i spremno je za prženje.
Mekike
Sastojci:
1 kg mekog brašna tip 500
pakovanje svežeg kvasca
1 jaje
1 kašičica soli
800ml mlake vode (ili pola mleka, pola vode)
Priprema:
U vanglu prosejemo brašno, posolimo, pa dodamo izmrvljeni kvasac, jaje i postepeno dodajemo toplu vodu.
Zamesimo meko testo, ređe nego za hleb.
Testo treba dobro varjačom lupati, sve dok ne počne da se odvaja od ivice vangle, i dok se ne stvore “plikovi”, vazdušni mehurovi u testu.
Sad testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.
Kada naraste, treba ga premesiti i opet izlupati varjačom, pa pustiti da još naraste.
Mekike se prže na umerenoj temperaturi, u otvorenoj dubokoj šerpi.
Potrebno je dosta ulja ili masti, da plivaju, zato je bolje uzeti manju posudu i peći po jednu ili dve istovremeno.
Kad je testo naraslo, mokrim rukama zahvatamo malo testa, razvučemo ga u mekiku i spuštamo u vruću (ne vrelu!) masnoću.
Ako je ulje (ili mast) previše zagrejano, mekike će spolja zagoreti, a iznutra biti nedopečene. Potrebno je kašikom zalivati mekike dok se prže, da bi bolje narasle i bile šupljikave.
Pržiti ih po par minuta sa obe strane, pa vaditi na salvetu da se ocedi višak masnoće, piše Sećanja.com.
Uštipci
Sastojci:
4 jaja
500 g jogurta
500 g brašna
1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Umutite jaja, pa dodajte jogurt.
Sjedinite, pa sipajte malo soli i prosejano brašno sa praškom za pecivo.
Lepo promešajte, pa nauljite kašiku i vadite uštipke, pa sipajte u šerpu sa dosta ulja.
Pržite i vadite na ubrus da se ocede, piše Kurir Stil.
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: