Trikovi da jedeš zdravo, ali ne i skupo

Kupuj na pijaci
Kupuj na pijaci; Foto: Chad Springer / ImageSource / Profimedia

Možda ne možete da priuštite avokado i čia semenke svakog dana, ali u gomili nutricionističkih trendova mnogi su zaboravili da zdrava ishrana uopšte ne mora da bude skupa. Pridržavajte se sledećih pravila i čak ćete značajno uštedeti na hrani.

Biraj sezonsko

Sezonsko voće i povrće je često svežije, boljeg ukusa, ali i znatno pristupačnije od onog koje se proizvodi van sezone. Na primer, zimi ćeš neuporedivo više platiti „plastični“ paradajz, nego svež kupus.

Kupuj na pijaci

Radije kupuj namirnice od prodavaca na pijaci, nego pakovane u marketima. Možda ćeš nekad pogrešiti, ali u većini slučajeva ćeš dobiti kvalitetniju hranu za manje pare.

Planiraj obroke

Umesto da dolaziš u iskušenje da trkneš do prve pekare i kupiš sve što ti zamiriše dobro, planiraj zdrave obroke unapred. Tako ćeš izbeći i nalet gladi i prejedanje.

Pripremaj hranu kod kuće

Prilično je jednostavno sračunati zašto je mnogo povoljnije da sama pripremiš obrok koji ćeš, recimo, poneti na posao, nego da ga naručiš u restoranu. To treba da ti postane navika.

Jedi više biljnih proteina

Namirnice koje sadrže biljne proteine, kao što su pasulj, sočivo, leblebije, tofu, uglavnom su mnogo jeftinije od mesa i ribe. Osim toga, ova hrana je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima.

Prati popuste u prodavnicama

Umesto da prevrćeš očima na akcije u velikim supermarketima, uzmi ih u obzir – možeš da uštediš na namirnicama koje bi svakako kupila.

Koristi smrznuto voće i povrće

Ako ne stižeš da potrošiš kupljeno voće i povrće pre nego što počne da se kvari, uzmi u obzir smrznuto – sadrži iste hranljive sastojke, a ima mnogo duži rok trajanja.

Iskoristi ostatke

Stari hleb može da se pretvori u prezle; od koske od mesa može da se skuva supa… Mnogo je načina da pametno iskoristite ostatke od hrane koje biste inače bacili.

Pravilno čuvaj hranu

Pravilno čuvanje hrane produžiće njen rok trajanja i pomoći da smanjite rasipanje i skratite spiskove za kupovinu. Proverite koje namirnice moraju da se drže u frižideru, a koje bolje ne.

Napravi svoju bašticu

I to polako postaje moda – baštica na terasi. Možda ne možeš da uzgajaš krompir, ali čeri paradajz i začinsko bilje moglo bi da uspe.

Kupuj pametno

Kako se ne bi dešavalo da u prodavnici natrpaš kolica namirnicama koje nisi želela, pre kupovine napravi spisak. Nikad ne idi gladna u kupovinu. Ne zastajkuj kod grickalica i slatkiša.

Ne bacaj hranu

Umesto da baciš ono malo što je ostalo od ručka, ostavi ga za večeru ako ogladniš ili za užinu na poslu sledećeg dana. ne samo da ćeš uštedeti vreme, već i novac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram