Stil plivanja koji skida najviše kalorija i celulita

Ada Ciganlija, vrućina, leto
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pojedina istraživanja kažu da plivači u odnosu na ostale sportiste imaju prosečno više potkožnog masnog tkiva, kao i da plivanje ima najlošiji uticaj na skidanje tih masti u odnosu na hodanje, trčanje ili vožnju biciklom. Ipak, plivanje je, bez sumnje, dobro za naše zdravlje, pa je dobro znati koliko kalorija zapravo trošimo dok plivamo i koji stil je najbolji za žene.

„Pored toga, drugo istraživanje u trajanju od 11 nedelja dokazuje kako su osobe koje su redovno plivale 40 minuta tri puta nedeljno gubile 2,4 odsto masnih naslaga uz kontrolisanu ishranu i temperaturu vode“, priča Ana-Marija Jagodić Rukavina, koja je magistar kineziologije iz Hrvatske.

Ona kaže i da se ne treba povoditi rezultatima poslednjeg istraživanja, već pomno analizirati količinu i intenzitet dnevne aktivnosti, kao i potrebu za hranom nakon nje.

otvoreni bazeni u beogradu
Foto:TANJUG / DUSAN ANICIC

Jesi li gladna nakon plivanja?

„Ako ti telo nakon plivanja ne traži ekstremne porcije na tanjiru ili se pak možeš odupreti naletu gladi, svakako preporučujem da koristiš vodu kao medij za vežbanje, terapiju i skidanje kilograma što je moguće više i češće tokom godine“, priča fitnes stručnjak Ana-Marija Jagodić Rukavina.

Zašto voda pojačava apetit?

Telo se pothlađuje i zaštitu traži u hrani koju, ako je prekomerna, preusmerava u potkožnu masnoću da ga ‘greje’ .

„Zato vrhunski plivači, zbog intenzivnih anaerobnih treninga troše velike količine kalorija koje nadoknađuju s velikim porcijama hrane. I neretko (zavisno od individualnog metabolizma i genetike) imaju masnoće oko trbuha. Ali to ne znači da treba da se porediš s njihovim statistikama jer ti ne provodiš svaki dan po 3, 4 sata u vodi.“

Za one koji svakodnevno plivaju Ana Marija Jagodić napominje da postoje značajne razlike za isti stil i brzinu plivanja u kalorijskoj potrošnji prema polu i nivou veštine s kojom savladavamo vodu.

Primeri potrošnje kalorija prema polu za slobodni stil na dužini od jedne milje (1852 metra):

Koliko kalorija troše žene?

Takmičari – 180 Kcal

Napredni – 260 Kcal

Prosečni – 300 Kcal

Ispod prosečni – 360 Kcal

Loši – 440 Kcal

Koliko kalorija troše muškarci?

Takmičari – 280 Kcal

Napredni – 360 Kcal

Prosečni – 440 Kcal

Ispod prosečni – 560 Kcal

Loši – 720 Kcal

Pročitajte još:

Žene troše manje

„Žene troše značajno manje kalorija zbog većeg procenta masnog tkiva koji povećava plovnost, pa muškarcu treba više rada da bi ostao na površini vode nego ženi. To su dobre vesti za takmičare jer štednja kalorija pogoduje većoj potrošnji goriva u trci. S druge strane, logično je i da najmanje sposobni plivači troše neuporedivo više kalorija od onih sposobnijih“, priča Ana-Marija Jagodić.

Ona ističe i da oni jednostavno bore za opstanak, rukama i nogama previše mašu i lošom nekontrolisanom tehnikom troše mnogo energije. U ovom slučaju sposobniji plivači kalorijsku potrošnju nadoknađuju duplo dužom deonicom plivanja.

Prosečna potrošnja kalorija

Potrošnja kalorija za prosečnog plivača je 7.5 kcal/min. Osim plivanja, voda je idealna za vežbe u vertikalnim pozicijama.
Kod različitih načina plivanja u horizontalnoj poziciji možeš da imaš negativne posledice za vratnu i lumbalnu regiju (najčešće prsno plivanje).

Često menjaj stilove

„Stoga preporučujem da često menjaš stilove plivanja kako bi karlicu postavljala u različite uslove i opterećenja. Plivajući u vertikalnim pozicijama povećavamo vensku i limfnu cirkulaciju, što je jako poželjno za funkcionisanje tela“, priča Ana-Marija Jagodić.

Kaže i da je to vrlo bitno za svakodnevno čišćenje našeg organizma od otpadnih sastojaka, toksina, abnormalnih ćelija, virusa, bakterija, a pomažu i boljem protoku energije.

„Najbolje ih možeš probuditi i pokrenuti upravo u vodi. Plivanje i vežbe u vodi su zapravo dve različite aktivnosti. Cilj u plivanju je maksimalno smanjiti otpor vode hidrodinamičkim zakonima, dok se kod vežbi u vodi upravo koristi otpor vode (pojačan raznovrsnim rekvizitima) za izgradnju uravnotežene mišićne snage oko zglobova i karlice i poboljšanja kardiovaskularne mogućnosti.“

Ana-Marija Jagodić kaže i da je prednost vežbi u vodi to što ih mogu izvoditi svi, bez posebnog plivačkog znanja, zabavno je, korisno i primenjivo za celu porodicu.

Pročitajte još:

Hodanje u vodi

Jedna od najkorisnijih vežbi u vodi je obično hodanje umerenim tempom (da si lagano zadihana) 20-ak minuta u dubini od kukova do ramena. Ruke simuliraju zamahe pri hodu samo što dodatno grabe vodu ispred tela. Pri ovoj vežbi svaki mišić na telu radi, zglobovi se podmazuju, ali bez opterećenja, a još uz sve to efekat hidromasaže deluje na povećanje površinske cirkulacije i smanjenje celulita na kritičnim mestima. Kalorijska potrošnja je jednaka kao pri laganom trčanju“, napominje Ana-marija Jagodić.

Ona se osvrnula i na one koji se pate s bolnim zglobovima.

„Ako patiš od bolnih zglobova i imaš višak kilograma, daleko najbolje rešenje za tebe je plivanje u kombinaciji s vežbama i hodanjem u vodi, četiri puta nedeljno po 40 minuta ili uključivanje u grupu akvarobik. Uz to pripazi da dovoljno spavaš, ne jedeš posle 20 sati i raspodeliš sebi pet manjih obroka dnevno.“

Tako ćeš se, zaključuje ona, nakon tri do četiri nedelje vratiti s godišnjeg odmora psihofizički oporavljena, zadovoljna, puna energije, a ono najvažnije; telo će tražiti nastavak aktivnosti, pa ćeš se dosta lakše odlučiti za takvu vrstu aktivnosti i tokom hladnijih dana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram