Recept za ručak: Ćufte u sosu koje se tope u ustima

recept za ručak ćufte
Foto: Shutterstock

Uz ovaj recept ćete napraviti sočne i ukusne ćufte koje će se odlično uklopiti sa bogatim paradajz sosom. Uživaćete i u pripremi i u obroku.

Sastojci:

Za ćufte:

500 g mlevenog mesa (mešano juneće i svinjsko, po želji)

1 luk, sitno iseckan

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 jaje

1/2 šolje prezli

2 kašike sitno iseckanog svežeg peršuna

1 kašika maslinovog ulja

so i biber po ukusu

brašno za valjanje

Ćufte u paradajz sosu
Ćufte u paradajz sosu Foto: Shutterstock

Za paradajz sos:

500 ml pasiranog paradajza ili paradajz sosa

1 luk, sitno iseckan

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 kašika maslinovog ulja

1 kašičica suvog bosiljka

so i biber po ukusu

1 kašika šećera (opciono)

Priprema:

Ćufte:

U većoj posudi izmešajte mleveno meso, sitno iseckan luk, beli luk, jaje, prezle, peršun, maslinovo ulje, so i biber. Dobro promešajte rukama dok smesa ne postane kompaktna.

Oblikujte smesu u loptice, pa ih uvaljajte u brašno.

Paradajz sos:

U široj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckani luk i beli luk, pa pržite oko pet minuta dok luk ne omekša i ne postane staklast.

Dodajte pasirani paradajz ili paradajz sos, suvi bosiljak, so, biber i šećer. Smanjite vatru i krčkajte sos 10 do 15 minuta, povremeno mešajući, dok se ne zgusne.

Kuvanje ćufti u sosu:

Kad je sos gotov, pažljivo spustite pripremljene ćufte u paradajz sos.

Poklopite šerpu i krčkajte ćufte u sosu na srednjoj vatri 20 do 25 minuta.

Posluživanje:

Poslužite ćufte tople, posute svežim peršunom. Idealno je da ih poslužite uz kuvani pirinač, testeninu ili svežu salatu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram