Recept za paskurice, tradicionalne srpske hlepčiće koji se prave za Zadušnice

Recept za paskurice iliti poskurice; Prosfora Foto: Shutterstock

Paskurice ili, kako se još zovu, poskurice, tradicionalno se prave za Zadušnice, a mi vam donosimo recept za male hlepčiće od pšeničnog brašna koji na sebi imaju utisnut simbol krsta.

Ceo život čoveka na ovim prostorima odvija(o) se između dva hleba, pogače povojnice za tek rođenog i hlepčića poskurica u čast umrlog.

A između njih su važni životni događaji i svečanosti, i skoro svaku prati neka vrsta obrednog hleba.

To su pogača za krštenje bebe, zatim postupaonica kad dete napravi prvi korak, pa pogača za proševinu devojke, negde i mladina i „kumovska“, onda kolačići za Mladence. U međuvremenu, na stolu su slavski kolač, vaskršnji, česnica za Božić, kolač koji ljudi dele sa svojom stokom, vasilica za „srpsku“ Novu godinu.

U kraljevačkom kraju, na zadušnice žene pripremaju paskurice ili poskurice, male okrugle hlepčiće od pšeničnog brašna, ranije bez kvasca, a danas sa njim, piše BBC.

Imaju utisnut simbol – krst sa slovima IS HS NI KA, što znači Isus Hrist pobeđuje. Paskurice su na grobu deljene uz sveću.

Kako se prave?

Recept za paskurice

Sastojci:

500ml vode

42gr kvasca

100ml ulja

1 kašika soli

2 kašike šećera

750 gr brašna

Priprema paskurica:

U mlaku vodu stavite kvasac, šećer, ulje, so i brašno pa zamesite testo. Prekrijte i ostavite da nadođe oko 30 minuta u toplom.

Premesite i podelite u loptice čiju veličinu sami odredite u zavisnosti od toga kolike hlepčiće želite. Poređajte na pleh i prekrijte krpom da nadođu.

Na svaku lopticu utisnite slovo. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 min. Pečene hlepčice premažite s malo ulja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram