Recept za božićnu česnicu – kako se sprema u raznim krajevima Srbije

božićna česnica
Foto: Zvonimir Atletic / Panthermedia / Profimedia

Evo kako se tradicionalno sprema u Srbiji.

Božićna česnica je pogača koja se sprema na Badnji dan ili u rano jutro na Božić. Neizostavni deo je božićne trpeze, a običaj je da se u nju umesi i novčić – veruje se da će onaj ko ga pronađe u svom parčetu tokom cele naredne godine imati sreće, zdravlja i bogatstva.

Standardni recept za česnicu sadrži: pola litre vode, pola kilograma brašna, pola kockice kvasca rastopljenog u malo mlake vode, šećer na vrh kašičice, malo soli i ulja i novčić naravno.

Svi sastojci se dobro zamese, a voda se dodaje po potrebi. Testo se ostavi da naraste, a kasnije se ispeče u okruglom plehu na 180 stepeni Celzijusovih – oko 40 minuta. Pre nego što se stavi u rernu, možete čačkalicom iscrtati šare po testu ili od još testa napraviti prigodne oblike. Kako biste proverili da li je česnica gotova, zabodite viljušku ili nož u sredinu, ako na njima nema testa – gotova je.

Ipak, na jugu Srbije česnicom se podrazumeva beskvasna pogača, koja se pravi dan uoči Božića i odnosi u crkvu kako bi je sveštenik osveštao.

Sastojci potrebni za pripremu južnjačke česnice su:

800 grama brašna

supena kašika praška za pecivo

pola kafene kašikice sode bikarbone

3 kašike ulja

prstohvat soli

Najpre se mešaju brašno, prašak za pecivo i soda bikarbona, a zatim dodaje ulje i doliva voda tako da dobijete mekano testo. Neprestano mešajte testo i ako imate malo osveštane vode dodajte nekoliko kapi u česnicu. Zatim je posolite po sopstvenom ukusu i dopustite testu da na toplom mestu naraste u narednih sat vremena. Nemojte očekivati da će izgledati kao visoka pogača, ona će biti pljosnata što je i običaj na jugu Srbije, piše portal Mogu ja to sama i podseća da pre nego što je spustite u pleh u nju dodate dinar, zrno kukuruza i čen belog luka. Ukućanin koji izvuče novčić imaće para u narednoj godini, a onaj koji izvuče zrno kukuruza dobru godinu za poslovne poduhvate i beli luk koji označava dobro zdravstveno stanje.

U zapadnoj Srbiji takođe se priprema česnica koja je pljosnata i unutar koje nema kvasca. Vodu za česnicu po starim običajima donosi devojka koja je spremna za udaju, a pre ručka muški članovi domaćinstva cepaju česnicu i dele ukućanima po parče. Pored belog luka, zrna kukuruza i novčića u česnicu se dodaje grančica badnjaka i ko je izvuče imaće odgovornost da brine o domaćinstvu tokom cele godine. Obično se česnica peče u ranim jutarnjim časovima na Božić.

Gornja površina česnice ukrašavana je reljefnim ukrasima od testa, a po sredini kolača obavezno su bile dve reljefne trake testa postavljene u vidu krsta. Na mestu gde se trake ukrštaju postavlja se krug uvijenog testa pod nazivom „ruža“ u koju se zabada struk bosiljka ili tri vlati pšenice vezane crvenom vunom ili pamučnim crvenim koncem.

U većem delu Vojvodine u testo za pripremu česnice se dodaje kvasac kako bi ona narasla kao pogača, a zatim se odvaja jedan deo testa i prave se listići i krst, koji se stavljaju na česnicu kada je pečenje pri kraju kako bi njen vrh dodatno ukrasili.

Najslađa česnica ipak se pravi u Sremu.

Sastojci:

500 grama oraha

200 grama rogača

200 ml kisele vode

pakovanje kora za pitu

malo ulja i po želji šećer ili med

200 grama suvog grožđa

Priprema:

Kore se ređaju u pleh i premazuju uljem i posipa se šećer ili med po želji, zatim se dodaje rogač i orasi. Ređa se naredna kora koja se posipa suvim grožđem i zatim postupak ide ispočetka. Kada završite prelijte kiselom vodom i šećerom tako da kora upije slatkoću i ne bude suva dok se peče. Ovako pripremljena česnica nalik je na baklavu i takođe se u nju dodaje dinar.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram