Recept za domaći pesto koji mi je dala tetka Italijanka

Ilustracija, Foto:shutterstock

Moja tetka Dora se retko mršti, ali na opis kupovnih varijanti pesta koje nalazimo u supermarketima u Srbiji je uradila baš to i odlučno odmahnula glavom.

Pesto koji pravi sama, u kućnoj varijanti, zaista ne može da se uporedi ni sa jednim kupovnim. Pratila sam svaki korak, priprema traje jako kratko i ništa nije komplikovano. Kako je rekla, neki od sastojaka mogu i da se modifikuju, ali ja sam joj uzela recept za originalni recept.

Od sastojaka koje ću navesti, možete da napravite dva do tri ručka.

Jedan trik koji ona koristi je da sipa pesto u četvrtaste modlice za led, zamrzne ga i po potrebi vadi iz friza i u ručak doda onoliko kockica koliko proceni da joj treba.

Sastojci: 

dve saksijice bosiljka (potražite baš Genovese na pijaci, a ako nema uzmite neki drugi sa malim listovima)

maslinovo ulje – pola male čaše

6 kašika parmezana (Parmigino Reggiano)

pinjoli (jedna kesica)

4 oraha

dva čena belog luka

Priprema:

Sjedinite maslinovo ulje, parmezan, pinjole, orahe i beli luk. Miksujte sve u blenderu (najbolje ispadne ako se pesto pravi u avanu od mermera koji služi baš za to, ali okej je i blender ili [tapni mikser). Stavite 15 minuta u friz ili frižider. Dodajte bosiljak i malo morske soli. Izmiksajte dok ne dobijete pesto sos. Prijatno!

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram