Pružamo vam osnovne savete za kupovinu vina

Foto:Shutterstock

U vinu je istina, ali do te istine nekada put zna da bude dugačak. Posebno ako niste dobar poznavalac vina, njegovog ukusa, sorti grožđa, berbi, pa vam njegova kupovina predstavlja problem. Prodaja vina predstavlja jedan jako zahtevan posao koji iziskuje mnogo učenja, ulaganja, nekad i odricanja da bi uspeli na pravilan i profesionalan način posavetovati druge sve u vezi sa kupovinom jedne ili više flaša vina. Ali, ajmo redom.

Opšte smernice na samom početku

Kada krenete u kupovinu vina trebalo bi da imate par smernica u svojim mislima. Za koju priliku vino kupujete, da li je to poklon, zabava sa prijateljima, ručak, proslava… Nakon toga, bitno je da znate da li želite belo vino ili crveno, a to često određuje i vrsta hrane koju planirate da naručite ili spremate. Uz sve to odredite i budžet kojim raspolažete, te šta tačno od vina želite. Kupovina je često vrlo jednostavna, jer zavisi od toga kakav ukus imate vi ili neko kome želite da vino poklonite.

Gde je najbolje kupovati vino?

Najčešći predlog u vezi sa kupovinom vina jeste da je obavljate u vinotekama i vinarijama. Zašto? Vinarije su mesta gde se vina proizvode, pa ćete imati pristup mnogim informacijama, poput toga koje su sorte grožđa u pitanju, koja godina berbe, da li su vina odstojala u određenim buradima i tako dalje. Ako nekada naiđete na neke lokalne, male proizvođače koji nude vino po nižim cenama, a da je mlado, posebno ako je to belo vino, uzmite ga slobodno.

Kako ne bi voćne arome isparile. Proizvođači prodaju po nižim cenama vino, da bi jednostavno bilo dobro za konzumaciju, jer beli vino tada može da stoji godinu do dve dok voćne arome ne ispare. Za crveno vino je taj period duži, do četiri godine. S druge strane, vinoteke su profesionalno stvorena mesta gde se prodaja vina vrši na najstručniji način.

U njima rade osobe koje će vam vrlo brzo i razumljivo objasniti razlike među vinima, predložiti određena na osnovu vašeg ukusa, potreba, pa i novca. Ujedno ćete sigurno dobiti i sjajne savete, zbog kojih ćete još ukusnije ispijati vino naredni put. Naravno, tu su supermarketi, lokalne prodavnice, ali se u njima uvek nalaze minimalni izbori nekih jeftinijih vina, pa nećete imati „izlaz“ ka nekim drugim vinskim iskustvima.

Za koje se opredeliti – belo vino ili crveno?

Kada znate da li želite da kupite crveno ili belo vino onda je dalje sve lako. Ako ne znate ni to, onda samo vidite šta je na meniju, pa jelo prilagodite vrsti vina. Onda se zaputite u kupovinu. Prodaja vina se vrši na različite načine i uvek će vam biti ponuđeno mnogo toga, od zanimljivih naziva vina, poznatih i nepoznatih vinarija, pa sve do vina koja nose neprimetne nazive. Vi gledajte najpre sorte grožđa i region gde je vino raslo i nastalo.

Uvek je bolje odabrati vino neprimetnog naziva ako je dobijeno od neke od najpoznatijih sorti grožđa, nego vina veoma primamljivih naziva za čije sorte grožđa nikada niste čuli. Ujedno, ako kupujete vino na mestu gde se nalazi vinograd i na kojem piše da je baš sa tog geografskog predela, onda znajte da ćete u tom momentu sigurno dobiti traženi ukus i kvalitet.