Pića na koja bi trebalo da zaboravite nakon 40.

Piće
Foto: SL, Terma / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Postoje neka pića kojih je bolje kloniti se ako ste stariji od 40, i ne, nisu alkoholna.

Iako je piće možda najbrži način da ugasite žeđ ili se ugrejete nakon hladnog dana, to je ujedno i najbrži način da uništite svoj struk. Tečne kalorije čine ogromnih 22% našeg dnevnog unosa kalorija – više od 350 kalorija svakog dana, što je dvostruko više nego što smo pili pre 30 godina.

Možda ne shvatate koliko kalorija unosite kroz pića, ali to ne znači da ona nemaju uticaj na vašu telesnu težinu. Istraživači sa Univerziteta Harvard i Dečje bolnice u Bostonu otkrili su da su žene koje su povećale unos zaslađenih pića, poput sokova, sa jednog nedeljno na jedno ili više dnevno, dodavale 358 kalorija dnevno i dobijale na težini tokom 8 godina.

Jednostavno, ukidanje pića koje ima toliko kalorija moglo bi značiti uklanjanje više od 18 kilograma u samo jednoj godini – važna statistika, jer mršavljenje postaje teže nakon 40. godine.

Sajt Eat This je sastavio listu pića koja ne bi trebalo da pijete nakon 40. ukoliko želite da ostanete fit.

Limunada sa šećerom

Mnogima od nas limunada budi uspomene na slatko detinjstvo. Ipak ovo piće može biti visoko kalorično i sa previše šećera u samo jednoj čaši.

Voćni tečni jogurt

Probiotici su odlični za održavanje zdravlja creva, ali ne i kada sadrže puno šećera. Posebno ukoliko se radi o ‘voćnom’ jogurtu. Dobro pročitajte sastojke i razmislite treba li vam to u životu.

Tonik

Samo čaša tonika može vas koštati 124 kalorije i 32 grama šećera – to je samo sedam grama manje od soka za istu količinu.

Laksativni čajevi

„Laksativi vas teraju da odete u toalet, gde brzo uklanjate sve hranljive materije, vitamine i minerale koji se možda nalaze u vašim crevima i čekaju da se apsorbuju u telo. Ako nastavite sa laksativima dugoročno, to može dovesti do nedostatak hranljivih materija, pa čak i bolest „, upozorava dr Tobi Amidor. Postoje odgovarajući i sigurni načini da se smrša, a uzimanje laksativa nije jedan od njih.

Koncentrati

Svi se sećamo step soka i ostalih veštačkih prahova. S obzirom da je većina ovih aroma za piće napravljena od veštačkih zaslađivača poput acesulfam kalijuma i sukraloze, savetujemo vam da se klonite. Dok se veruje da acesulfam kalijum ima kancerogena svojstva, sukraloza je zaslađivač za koji je utvrđeno da ometa signale sitosti vašeg tela. Štaviše, ovi koncentrati su ispunjeni potencijalno štetnim bojama poput crvene 40 i žute 6, koje su zagađene poznatim kancerogenima.

Kupovni ledeni čaj

U svom najčistijem obliku, čaj je jedan od najboljih saveznika u mršavljenju koji ćete pronaći. Sadrži antioksidante za koje je utvrđeno da pomažu u ubrzavanju metabolizma, blokiraju stvaranje novih masnih ćelija, bore se protiv bolesti i smanjuju rizik od moždanog udara. Ali nisu svi čajevi stvoreni jednaki – posebno oni koji se prodaju u flašama. U stvari, studija je pokazala da biste morali popiti 20 flaša čaja kupljenog u prodavnici da biste dobili istu količinu antioksidanata prisutnih u samo jednoj šoljici za domaće kuvanje. Osim toga, većina napitaka iz flaša dobija svoju braon nijansu boje karamele (umesto stvarnog čaja) i pakuje se sa više šećera nego što biste ga našli u pregršt kolačića.

XL kafa

Dok šolja ili dve kafe mogu vašem telu učiniti čudo, možda biste želeli da razmislite malo bolje pre nego što odredite veličinu ili se prepustite četvrtoj šolji. Razlog – to može učiniti vaše kosti lomljivim. „Pokušavam da izbegnem prekomerni unos kofeina“, kaže dr Mamta M. Mamik, docent za akušerstvo, ginekologiju i reproduktivne nauke na Medicinskom fakultetu Icahn na planini Sinaj.

„Odrasla osoba može bezbedno da konzumira do 400 miligrama kofeina dnevno (što je ekvivalentno četiri šoljice kafe), ali pijenje više od toga može izazvati izlučivanje kalcijuma, što s vremenom može dovesti do osteoporoze. Izbegavanje viška kofeina takođe pomaže u sprečavanju neprijatnih simptoma poput letargije, nesanice, glavobolje i razdražljivosti „, dodaje ona.

Vitaminske vode

Iako im u imenu stoji „voda“, ova flaširana pića imaju po 120 kalorija, a svaka od tih kalorija potiče od šećera. I to nije samo malo šećera. U flašici ovih vitaminskih voda ima prosečno 32 grama. Ako želite da unesete malo ukusa i hranljivih materija u svoju vodu, izbacite flaširane stvari i umesto toga napravite voda za detoks.

Dijetalni sokovi

Šta je zajedničko veštačkim bojama i šećerima koji izazivaju masti? Nalaze se u vašim dijetalnim gaziranim pićima. Skoro sve popularne dijetetske gazirane vode sadrže aspartam, veštački zaslađivač koji je prvobitno razvijen za pomoć pri mršavljenju, ali je utvrđeno da ima suprotan efekat.

Energetska pića

Ovi preskupi hemijski kokteli mogu vam dati priliv energije, ali su prožeti štetnim zaslađivačima i još su korozivniji za vaše zube od obične sode. Samo recite ne ovim pićima.

Kola

Ne samo da obično gazirano piće doprinosi povećanju telesne težine i gojaznosti povezanoj sa dijabetesom, već je i njena kiselost loša vest za vaš probavni sistem i zubnu gleđ. Loše vesti nastavljaju da dolaze: Boja karamele u koli sadrži veštački stvoreni fosfor koji može biti loš za dugoročno zdravlje kostiju, upozorava dr Isabel Smit, iz Isabel Smith Nutrition.

Neki proteinski šejkovi

Pijenje proteinskog šejka može biti lak način da se napunite gorivom nakon treninga, ali pazite da ne odaberete pogrešan. Mnogi praškovi sadrže veštačke zaslađivače, hemijske dodatke i delimično hidrogenizovana ulja.

Smutiji u flašicama

Užurbana jutra i doručak koji se uzima u hodu praktično su sinonimi – pa je lako uočiti privlačnost smutija koji se kupuju u prodavnici. Izgledaju kao najbolji način da dobijete ono za čim žudite. Ali pića koja štede vreme imaju lošu stranu: u poređenju sa svežim pićima, većina njih nema dovoljno hranljivih sastojaka i toliko su kalorični i puna šećera da biste morali da provedete sate na traci da biste ih spalili. A, probajte i naše recepte za smutije za brzo podizanje energije.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram