Pet recepata za poslastice koje moja deca obožavaju

recepti
Foto: Instagram/jelenadoskovic

Mama troje dece deli svoje recepte za slatkiše.

Beograđanka Jelena Dosković (33), mama troje dece, oduvek je volela da hrana koju iznosi pred svoje najdraže bude ukusna, s ljubavlju pripremljena i lepo dekorisana. A ljubav prema pripremi slatkiša je posebna.

„Onog trenutka kada sam postala mama, bila sam rešena da rad u smenama i diplomu ekonomiste ostavim po strani i bavim se nečim što će biti moj izraz kreativnosti, a da prioritet budu dečica. Tako sam počela da slatkiše pripremam po porudžbini. Nakon par godina dobila sam želju da kroz svoju Instagram stranicu pokažem moj način pripreme i time olakšam onima koji se u to tek upuštaju i podstaknem one kojima fali ideja“, kaže Jelena i za Zadovoljnu izdvaja pet recepata za poslastice koje su idealna užina za decu.

Slatke malina lepinjice

Foto: Privatna arhiva/Jelena Dosković

Sastojci:

Za testo:

400 gr mekog brašna

50 gr šećera

1/2 svežeg kvasca ili jedan suvi

1/2 kašičice soli

200 ml mlakog mleka

1 jaje + 1 žumance

65 gr putera u kockicama

Za sos od malina

200 gr malina

120 gr šećera

1 vanilin šećer

1 kašika soka od limuna

Za sos od krem sira:

200 gr krem sira

50 gr šećera u prahu

1 kašika arome vanile

Priprema:

Za testo sve sastojke sem putera sipajte u činiju i mutite desetak minuta na srednjoj jačini, dok ne krene lagano da se odvaja od ivica činije. Potom dodajte puter koji ste iseckali na kockice i mutite još desetak minuta. Prebacite testo, koje je izuzetno mekano, u posebnu nauljenu činiju i ostavite ga na toplom dok se ne duplira (nekih sat vremena) Potom ga pospite sa malo brašna i podelite na devet loptica, lagano ih pobrašnjene formirajte i svakoj udubite sredinu (najbolje širom časom).

Maline sipajte u šerpicu, dodajte šećer i limun i na srednjoj temeperaturi ih kuvajte oko pola sata, pa ostavite da se prohlade. Krem sir umutite sa šećerom u prahu i aromom vanile,

U svako udubljenje lepinjice stavite po punu kašiku krem sir sosa, pa malina sosa.

Ostavite ih na plehu još oko pola sata, pa pecite na 180 stepeni petnaestak minuta.

Mafini sa komadićima čokolade

Foto: Privatna arhiva/Jelena Dosković

Sastojci:

250 gr brašna

prstohvat soli

1/2 praška za pecivo

1/4 kašičice sode bikarbone

200 gr seckane crne čokolade ili čokoladnih kapljica

125 gr omekšalog putera

120 gr šećera

1 vanilin šećer

1 jaje

220 ml mleka

Priprema:

U jednoj činiji promešajte brašno, prašak za pecivo, mrvicu soli i sode bikarbone.

U drugoj umešajte omekšali puter sa šećerom i jajetom, pa smesi dodajte mleko. Na kraju dodajte i suve sastojke i sve sjedinite i umešajte čokoladu.

Bele papirne korpice punite do 2/3 i pecte na 180 stepeni 15-18 minuta.

Voćni kolač

Foto: Privatna arhiva/Jelena Dosković

Sastojci:

3 jajeta

50 gr šećera

1 vanilin šećer

50 ml ulja

200 ml jogurta ( birajte gušći ili grčki )

200 gr brašna

1 prašak za pecivo

2 veće jabuke

4 breskve

(+ 30 gr šećera, 1 vanilin šećer i 1 kašika gustina)

po želji prah šećer i topljena bela čokolada za posipanje

Priprema:

Penasto umutite jaja, pa dodajte šećer, ulje, pa jogurt, a na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Pola smese izlijte u pleh, pa ostavite pet do 10 minuta u rerni ugrejanoj na 240 stepeni.

Za to vreme očistite i izblendajte jabuke i breskve, pa na 20 gr šećera prokuvajte. Dodajte im jedan vanilin šećer i punu kašiku gustina, pa tako vrelo prelijte preko prve polovine biskvita kog ste izbušili po površini.

Prelijte drugom polovinom biskvitne smese i po ukusu dodajte malo svežih voćkica po površini (borovnice i maline).

Vratite u rernu na 180 stepeni još 25 minuta.

Kada se kolač potpuno prohladi, pospite prah šećerom i prelijte s malo topljene bele čokolade.

Čokoladni vafl

Foto: Privatna arhiva/Jelena Dosković

Sastojci:

3 jajeta

60 gr šećera

1 kašičica arome vanile

60 gr istopljenog putera

300 ml mleka

250 gr mekog brašna tip 400

50 gr kakaoa

1/2 praška za pecivo

prhosvat sode bikarbone

prstohvat soli

Priprema:

Odvojte žumanca od belanaca. Belanca mikserom umutite u čvrst šne i ostavite sa strane. Žumanca sa šećerom umutite lepo žicom za mućenje, dodajte aromu vanile, pa istopljen i prohlađen puter i na kraju mleko. Lepo izmešajte i stavite sa strane.

Brašno promešajte sa kakaom, praškom za pecivo, sodom i solju. Spojte tečne sa suvim sastojicima, lepo umutite, pa na kraju belanca lagano špahtlom umešajte kako bi smesa bila vazdušasta.

Od ove smese treba da vam ispadne sedam vafla. Premažite ih kremom po želji, recimo, belim sa jagodama i malinama ili jednostavno poslužite uz omiljeni sladoled uz malo mlevenog keksa ili lomljenog orea.

Američke palačinke

Foto: Privatna arhiva/Jelena Dosković

Sastojci:

2 jajeta

50 gr šećera

1 vanilin šećer

1 kašičica arome vanile

300 gr mekog brašna

360 ml mleka

60 gr istopljenog putera ili 60 ml ulja

1 prašak za pecivo

Priprema:

Prvo belanca umutite u čvrst šne i ostavite sa strane. Potom žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte kašičicu arome vanile. U to dodajte istopljen puter, mleko, pa brašno sa praškom za pecivo, postepeno muteći. Na kraju smesi sa žumancima dodajte umućena belanca i lagano ih kružnim pokretima žicom za mućenje promešajte sa ostatkom smese.

Tiganj zagrejte, pa temperaturu smanjite duplo i tako ih pecite. Sipajte kap ulja u tiganj samo za prvu palačinku, pa sipajte smesu na topao tiganj. Sačekajte da se pojave mehurići po površini palačinke, pa je okrenite na drugu stranu.

Budite strpljivi, jako je važno da se palačinke peku na niskoj temepraturi jer tako neće pregoreti i ostati žive unutra.

BONUS VIDEO: Mafini sa komadićima čokolade

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram