Pet najzdravijih fizičkih aktivnosti – po studiji Harvarda

Foto: Credit line: Horizon International Images Limited / Alamy / Profimedia

Ovo je iznenađenje.

Ako je vežbanje na vrhu vaše liste novogodišnjih odluka, onda ste na pravom mestu.

Jedno istraživanje Medicinske škole Harvard izdvojilo je pet najzdravijih fizičkih aktivnosti, koje na svojoj internet stranici navodi kao „vežbe koje mogu učiniti čuda za vaše zdravlje“. One vam pomažu da kontrolišete težinu, poboljšate ravnotežu i opseg pokreta, ojačate kosti i čak sprečite gubitak pamćenja.

Bez obzira na vaše godine ili nivo kondicije, ove aktivnosti su među najboljim vežbama koje možete da radite i pomažu vam da ostanete u formi i da smanjite rizik od raznik bolesti.

1. Plivanje

Prema nekoliko istraživanja, plivanje je najbolji sport ikada. Plutanje u vodi podržava telo i smanjuje intenzitet aktivnosti na zglobovima.

„Plivanje je korisno za ljude sa artritisom“, objašnjava dr I Min Li, profesor medicine na Harvardskoj medicinskoj školi.

Pored toga, plivanje trenira i tonira sve mišiće u telu. Redovno plivanje obećava izgradnju snage, poboljšanje metabolizma i kondicije i pospešuje pravilno disanje. Kao aerobna aktivnost, poboljšava kardiovaskularnu kondiciju.

2. Tai Chi

Poznata kao „meditacija u pokretu“, ova kineska borilačka veština kombinuje nežno kretanje i opuštanje. Kroz tečne, organske pokrete, Tai Chi sesija nežno deluje na sve mišiće i smiruje um. To je aktivnost kojom mogu da se bave svi, bez obzira na godine i fizičku kondiciju. Efekti i prednosti Tai Chia posebno se tiču kontrole ravnoteže kod starijih osoba

3. Trening mišića

Stručnjaci sa Harvarda ne podstiču izgradnju mišićne mase dizanjem tegova do ekstrema, već jednostavno povećanjem snage.

„Ako ne koristite mišiće, oni vremenom gube snagu. Što više mišića imate, više kalorija sagorevate, tako da je lakše održavati težinu. Trening mišića takođe može pomoći u očuvanju funkcije mozga u starosti“, objašnjava dr Li.

4. Šetnja

Ovo je verovatno najlakša fizička aktivnost koju možete uvesti u svoju dnevnu rutinu. Ipak, Medicinska škola Harvarda je rangira na četvrtom mestu šetnju.

„Hodanje je jednostavna, ali moćna vežba. Može vam pomoći da ostanete u formi, poboljšate holesterol, ojačate kosti, kontrolišete krvni pritisak, poboljšate raspoloženje i smanjite rizik od nekoliko bolesti – kao što su dijabetes i bolesti srca.

„Nekoliko istraživanja je pokazalo da hodanje i druge fizičke aktivnosti čak mogu poboljšati pamćenje i sprečiti gubitak pamćenja koji dolazi s godinama“, objašnjava dr Li.

5. Kegelove vežbe

Iako manje poznate, Kegelove vežbe su i dalje među pet najboljih aktivnosti koje je ustanovila Medicinska škola Harvard. Njihov glavni fokus je u jačanju mišića dna karlice koji podržavaju bešiku.

„Jaki mišići karličnog dna mogu pomoći u sprečavanju inkontinencije. Međutim, ova aktivnost nije samo za žene. Stegnite mišiće koje biste koristili da biste izbegli mokrenje. Zadržite kontrakciju dve do tri sekunde, a zatim opustite. Uverite se da ste potpuno opustili mišiće karličnog dna nakon kontrakcije. Ponovite ovu vežbu 10 puta. Pokušajte da uradite četiri ili pet serija po dan“, savetuje dr Li.

***

BONUS VIDEO: Vežbe za zadnjicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram