Pet lekcija koje sam naučila dok sam bila na dijeti bez šećera 10 dana

bez šećera
Ilustracija; Foto: matej kastelic / Panthermedia / Profimedia

Izazov "10 dana bez šećera".

Jedna novinarka odlučila se na izazov „10 dana bez šećera“, a ograničila je i unos meda, javorovog sirupa i drugih prirodnih zaslađivača.

Dodati šećer je danas jedna od najvećih opasnosti za zdravlje jer većina ljudi unosi više nego što stručnjaci predlažu. Naime, ženama se ne preporučuju više od 24 grama dodatog šećera dnevno, dok je za muškarce preporuka 36 grama.

Zašto je važno da se držimo saveta stručnjaka? Osim što može dovesti do gojenja i karijesa, povećani unos dodatog šećera povezan je s dijabetesom, srčanim bolestima i rakom dojke. Baš zato se Šenon Bauer, novinarka časopisa Shape, odlučila na izazov „10 dana bez šećera“, a ograničila je i unos meda, javorovog sirupa i drugih prirodnih zaslađivača.

„Mislim da se zdravo hranim. Dodajem proteine ili vlakna svakom obroku, izbegavam prerađenu hranu i jedem voće i povrće. Nisam zavisna od slatkiša ili gaziranih sokova, ali veliki deo moje ishrane čine aromatizovani jogurti, već pripremljeni sosovi i prelivi“, objasnila je, a prenosi gloria.hr.

Zato je, kaže, odlučila da pokuša da izbegne svaki gram dodatog šećera. Naravno, zanimalo ju je i šta će to učiniti njenom telu i hoće li žudnja za šećerom biti jaka.

Doručak bez šećera je veliki izazov

Možda i sami za doručak odabirete namirnice koje sadrže dodati šećer.

Šenon se već susrela s prvim izazovom tokom doručka.

„Moje omiljene stvari: jogurt s granolom, tost s avokadom i žitarice sadrže šećer. Srećom, pijem crnu kafu, pa nisam morala da menjam jutarnju infuziju kofeina jer to bi bilo nepodnošljivo“, rekla je.

Međutim, kaže, doručak bez šećera otvorio joj je oči i shvatila je da unosi puno šećera pre nego što uopšte izađe iz stana.

„Ovsene pahuljice bez glutena napravljene s nezaslađenim bademovim mlekom, cimetom i kriškom jabuke postale su moj doručak po izboru tokom izazova, na kraju mi nije nedostajao ni smeđi šećer. Ovaj izazov me je naterao da planiram jer jedino tako mogu da izbegnem praktični doručak i pronađem onaj koji je ukusan i dobar za mene. Još jedan bonus: držao me sitim do ručka, a nisam se osećala naduveno“, istakla je.

Dodaje kako joj je bilo najteže da se odupre pecivima na poslovnom sastanku.

„Peciva sadrže i šećer i gluten, a po mom mišljenju ne postoji prihvatljiva zamena. Odupreti se ovom iskušenju bilo je najteže iskušenje u ovih 10 dana, ali izdržala sam“, navela je.

Planiranje obroka je ključno

Kako bismo raskinuli s lošim navikama u ishrani, neophodno je planiranje obroka. Zato je Šenon jednom nedeljno napravila plan obroka i obavila nabavku namirnica.

„Važnost ove rutine nikad nije bila očitija nego tokom ovog izazova. Čak i kad sam bila umorna, lenja, kasnila, uspela sam da izdržim izazov zbog svoje pripreme. Isto tako, pojela sam puno više porcija povrća“, opisala je.

Takođe je, kaže, obroke planirala oko povrća umesto oko žitarica, a zatim je dodavala proteine i zdrave masti.

„Ali zato što nisam jela puno ugljenih hidrata tokom izazova, osećala sam umor u poslepodnevnim satima. Vežbam pet dana u nedelji, što obično uključuje kombinaciju trčanja i vežbi. Nisam jutarnji tip, pa obično vežbam kad se vratim kući s posla. Međutim, tokom ovih 10 dana na dijeti bez šećera jedva sam mogla da držim oči otvorene dovoljno dugo da pripremim večeru i istuširam se“, objasnila je.

Registrovana dijetetičarka Mari Spano navodi kako su Šenonine promene u ishrani dovele do premalog unosa ugljenih hidrata ili kalorija.

„Zamenite hranu koja sadrži šećer prirodno slatkom hranom i povećajte ukupni unos ugljenih hidrata iz skroba i žitarica“, predlaže Mari.

Umerenost je bolja od eliminacije

Nažalost, sva vina imaju šećer, uočila je Šenon.

„Ova činjenica je detaljno istražena sedmog dana moje dijete bez šećera kada sam imala težak dan i očajnički sam želela da odem kući na čašu crnog vina“, rekla je.

Ali naučila je da žestoka pića, džin, votka, viski i rum nemaju dodati šećer. Naravno, to se menja ako se dodaju sokovi.

„Pila sam tokom izazova, ali sam se odlučila za alkoholna pića s ledom ili pomešana s gaziranim sokom bez šećera“, navela je.

Kroz ovo je shvatila da je bolje biti umeren nego eliminisati određene namirnice.

„Povremena čaša vina, kolačić ili komadić čokolade za mene su vredni dodatog šećera. Međutim, svoju konzumaciju ću svesti na minimum“, istakla je.

Dodati šećer je svuda

Ako ste ikad čitali etikete na namirnicama, sigurno ste uočili koliko šećera sve namirnice imaju, a to je primetila i novinarka.

„Iznenadila me količina šećera u sosovima i prelivima. Gotovo svaki dan za ručak na posao nosim salate, a samo dve kašike dresinga mogu imati 15 grama šećera“, rekla je.

S obzirom na to da je izbacila dodati šećer, umesto dresinga je koristila humus koji je pomešala s običnim grčkim jogurtom, što joj je bila odlična zamena za preliv.

„Izbegavala sam naručivanje i restorane 10 dana jer je gotovo nemoguće znati da li je jelima dodat šećer“, navela je.

Zbog toga, kaže, ovaj izazov nije održiv. Jednostavno nije moguće svaki put znati sadrži li hrana šećer.

Izbacivanje šećera odraziće se na vaš stomak

„Iako se broj na vagi nije promenio nakon 10 dana, smanjenje ugljenih hidrata učinilo je moj stomak manje nadutim, a mišići su bili izraženiji. Cimerke su čak komentisale da izgledam kao da sam smršala“, rekla je.

„Mnoge namirnice koje sadrže šećer mogu uzrokovati nadutost, uključujući gazirana pića, žvakaće gume i slatkiše, sve one povećavaju količinu vazduha koji konzumiramo“, objašnjava Spano.

Međutim, nije baš lako ukloniti sav šećer iz ishrane. Umesto eliminisanja, nutricionistkinja Spano predlaže da trajno smanjite unos konzumacijom manje gotovih sosova, odabirom žitarica s niskim udelom šećera i visokim udelom vlakana, kao i smanjenjem konzumacije bombona, kolačića i ostalih slatkiša.

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram