Pekarski krompir je omiljeni prilog, a pripremljen na vojvođanski način postaje kompletan obrok koji se lako pravi i gurmani ga obožavaju.
Što je još bolje, gotovo da ne postoji način da vam ne ispadne dobro, a uz njega vam treba još eventualno salata.
Pekarski krompir sastojci:
800 g krompira (belog)
2 glavice crnog luka
1 kašika masti
8 režnjeva dimljene slanine
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica majčine dušice
so, crni biber
Pekarski krompir priprema:
Isecite luk na kriške i izdinstajte ga na masti u tiganju. Za to vreme ogulite krompir i isecite ga na pločice, posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku i majčinu dušicu.
Uključite rernu na 220 stepeni. U tepsiju prvo sipajte izdinstan luk i ravnomerno ga rasporedite, a potom po njemu naređajte kolutove krompira. Nalijte vode toliko da poslednji red krompira bude iznad vode. Odozgo poređajte slaninu isečenu na trake debljine pola prsta i stavite sve da se peče. Nakon dvadesetak minuta možete da okrenete slaninu kako bi sa obe strane bila hrskava i, ako procenite da voda nije isparila, premestite sud na dno rerne.
Kada voda bude skroz isparila i krompir dobije zlatnožutu boju, a slanina postane hrskava, izvadite tepsiju iz rerne i poslužite jelo uz hladno pivo ili belo vino, predlaže Vojvođanski magazin.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: