Ove 3 namirnice nikako ne treba držati u frižideru

namirnice frižider
Foto: Altagracia Art / Alamy / Alamy / Profimedia

Nikako nije svejedno da li neke namirnice držite u frižideru ili ne.

Doktorka Dimpl Džangda, koja preko društvenih mreža često deli savete kako bi pomogla ljudima u svakodnevnom životu, izdvojila je tri namirnice koje mogu biti štetne ako se ostave u frižideru.

„Mnogi ljudi ovo ne znaju, ali postoji nekoliko namirnica koje ne bi trebalo da budu u vašem frižideru, a ljudi ih i dalje stavljaju unutra“, objasnila je ona.

Svež đumbir

Svežem đumbiru nije mesto u frižideru. To je zato što buđ počinje da raste na đumbiru veoma brzo. Iako je veoma zdrav, njegovo nepravilno skladištenje može da izazove probleme. Doktorka Džangda je navela da stvaranje plesni na svežem đumbiru podstiče niska temperatura i vlažnost, što ga čini veoma toksičnim.

Kuvani pirinač

Na listi namirnica koje mogu biti toksične jer ih brzo uhvati buđ je i kuvani pirinač. Ako se nalazi u vašem frižideru, preporučljivo je da ga potrošite u roku od 24 sata. Pored toga, kaže se da kuvani pirinač ima potencijal da razvije bakteriju zvanu b.cereus, koja je povezana sa trovanjem hranom, prenosi Danas.rs.

Luk

Ne samo da nije preporučljivo ostavljati polovinu crnog luka u frižideru već ne treba ostavljati ni ceo luk jer uvlači bakterije iz svog okruženja.

Crni luk apsorbuje više vlage u frižideru, pa se zato brže kvari. Skrob se takođe, u hladnom i vlažnom ambijentu, brže pretvara u šećer, te luk počinje da truli.

Što se tiče belog luka, razlozi zbog kojih ga nije dobro držati u frižideru su nešto drugačiji: držanje belog luka u frižideru podstiče njegovo klijanje, što nije štetno niti nezdravo, ali je znak da beli luk više nije onako visokog kvaliteta kao pre, piše N1info.rs.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram