Nemačka palačinka: Recept za prostu, a sočnu poslasticu s jabukama

Foto:Shutterstock

Nemačka palačinka je velika i jednostavna, a sočna poslastica s jabukama.

Megapalačinka dovoljna je da zasladi više ljudi, a bez potrebe da stojite dugo ispred šporeta i neumorno okrećete palačinke.
Nemačka palačinka, ponegde se naziva i holandska, ali bez obzira na ime, korpulentna dama ne dolazi iz Evrope.

Kako kaže kuvarica Najdžela Loson, palačinka je nastala u nemačko-američkoj zajednici poznatoj kao Pensilvanija Dač…

U originalu recept je tražio testo za palačinke, maslac, šećer i limun, ali s vremenom se menjao. Nešto popularniji sastojci danas traže kriške jabuka i cimet, a kombinuje se i slanina s javorovim sirupom.

Sastojci

55 g maslaca

1 velika slatka jabuka, oljuštena i tanko narezana

120 ml mleka

65 g brašna

4 velika jajeta

3 kašike šećera

1 kašićica ekstrakta vanile

1/4 kašičice soli

šećer u prahu

Foto:Shutterstock

Priprema

Zagrejte rernu na 200 °C.

Otopite maslac u tiganju od oko 22 cm pogodnom za rernu na umerenoj vatri, zatim prebacite 2 kašike maslaca u blender.

Složite kriške jabuke u tiganj i pržite dok malo ne omekšaju, 3-5 minuta. Jednom ih okrenite. Ne treba da se karamelizuju, samo omekšaju.

Maslacu dodajte mleko, brašno, jaja, šećer, vanilu i so, pa mutite dok smesa ne postane glatka, bez grudvica.

Prelijte testo preko jabuke i prebacite tiganju u rernu. Pecite dok se palačinka ne naraste i ne porumeni, oko 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram