Napitak koji ne pijemo često, a idealan je za zdravlje

sok od višanja
Foto: Ruslan Olinchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako je uvek bolje pojesti celu voćku, nego popiti sok, postoji jedan sok za koji naučnici kažu da sadrži sastojke koji i te kako blagotvorno deluju na vaše zdravlje. Radi se o soku od višnje, koji ima najmanje pet pozitivnih učinaka na zdravlje.

Štiti srce

Banane, lisnato povrće, pasulj i orašasti plodovi bogati su izvori kalijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Na tu listu možete dodati i sok od višanja. Istraživanja pokazuju da višnje mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara zahvaljujući obilju hranljivih materija poput polifenola i kalijuma.

Poboljšaće sportsku izdržljivost

Meta-analiza 10 studija u Journal of the American College of Nutrition pokazala je da su sportisti koji su pili sok od višnje (ili uzimali ekstrakt višnje u prahu) sedam dana do sat i po pre plivačkih trka, vožnje biciklom visokog intenziteta i maratona i polumaratona poboljšali svoju izdržljivost. Istraživači rezultat pripisuju visokoj koncentraciji antocijana u soku, snažnih antioksidanasa koji smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi u mišićima.

Prethodne studije su takođe pokazale da višnje smanjuju gubitak snage i poboljšavaju oporavak mišića nakon intenzivnog treninga.

Pomoći će vam da zaspite

Ako patite od nesanice, gutljaj kiselkastog koncentrata soka od višanja može vam pomoći da zaspite. Nekoliko studija, koje su uključivale starije osobe s poteškoćama s nesanicom, pokazalo je potencijalnu korist višanja kao prirodnog pomagala za spavanje. Jedna od bogatih fitohemikalija koje se nalaze u kiselkastom soku od višanja je melatonin, hormon koji reguliše ciklus spavanja i buđenja.

Nasumično kontrolisano ispitivanje objavljeno u European Journal of Nutrition uključivalo je dve grupe dobrovoljaca, jednoj je davan koncentrat soka od višanja, a drugoj placebo napitak. Nakon sedam dana ovog režima istraživači su pregledali upitnike za spavanje učesnika i analizirali njihove uzorke urina, te su otkrili da su ljudi s više melatonina u mokraći imali poboljšan kvalitet i trajanje sna.

Štiti vas od gihta

Protivupalne prednosti pijenja soka od višanja ili jedenja višanja mogu biti od pomoći osobama koje pate od ponavljajućih napada, posebno bolnog oblika artritisa zvanog giht, koji karakterizišu otečeni zglobovi, najčešće u zglobu nožnog prsta. Giht nastaje kada se previše mokraćne kiseline u telu kristalizira i taloži u zglobovima, uzrokujući upalu i bol.

Nekoliko studija je pokazalo da sok od višanja, višnje ili ekstrakt višnje mogu biti od pomoći u sprjčavanju tih napadaja. Jedno veliko istraživanje na 633 obolela od gihta otkrilo je da je konzumiranje višanja ili uzimanje ekstrakta višnje tokom dva dana povezano s 35 odsto ili više smanjenja rizika od napada gihta u poređenju s onim kada se višnje nisu konzumirale, piše klix.ba.

Smanjiće bol od artritisa

Istraživači su 66 odraslih osoba koje pate od artritisa kolena ispitali tako što su im dali da piju sok od višanja ili placebo napitak svaki dan tokom četiri meseca, a zatim su procenili njihov bol, ukočenost i biomarkere hrskavice u plazmi. Studija objavljena u Current Developments in Nutrition pokazala je da svakodnevna konzumacija soka od višanja značajno pomaže kod svih tih simptoma artritisa, kao i kod samoprocene kvaliteta života učesnika. Druge studije su pokazale da je ispijanje soka od višanja tokom šest sedmica rezultiralo značajnim smanjenjem C-reaktivnog proteina (CRP), markera upale.

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram