Krenula je sezona mandarina, a one su savršena osnova domaće marmelade koja će vam zasladiti zimsku sezonu.
Po ovom receptu marmelada je aromatizovana karanfilićem, vanilom i sitno seckanom korom, a vi joj po želji možete dodati i prstohvat cimeta. Dobićete pravu malu bombu ukusa.
Što se tiče šećera, količinu prilagodite slatkoći voća – ako ipak ne pronađete one jako slatke, stavite ga malo više, a ako ste srećne ruke, biće vam potrebno tek toliko da marmeladi date gustoću. Kako se za ovaj recept koristi sredstvo za želiranje, šećera zaista ne treba da bude previše jer nema funkciju konzervansa.
Sastojci:
3 kilograma mandarina
500-1000 g šećera
nekoliko karanfilića
1 vanil šećer
kupovno sredstvo za želiranje
Priprema:
Mandarine dobro očistite, uklonite što više belih ostataka kore jer marmeladi mogu dati gorak ukus. Nekoliko kora pažljivo prerežite horizontalno, beli sloj bacite, a narandžasti naseckajte na štapiće i prokuvajte u malo vode s karanfilićem. Procedite i sačuvajte vodu.
Voće, šećer i vodu u kojoj se kuvala kora stavite u lonac debljeg dna pa kuvajte na laganoj vatri oko sat i po. U poslednjih pola sata dodajte i koricu.
Ako želite finiju teksturu, marmeladu usitnite štapnim mikserom, a želite li čvršću marmeladu, 10-ak minuta pre kraja kuvanja dodajte sredstvo za želiranje, savetuje Slobodna Dalmacija.
Prebacite marmeladu u tegle i služite po želji.