Kratak osvrt na neuspele hit dijete: Gde sam sve kiksnula

Fitnes i ishrana 03. jul 202108:04 > 08:07
neuspele dijete
Neuspele dijete; Foto: Clarissa Leahy / ImageSource / Profimedia

Nutricionisti se uglavnom slažu u tome da su jedine zdrave dijete mediteranska i DASH, međutim, to ne sprečava gomilu ljudi da svakog ponedeljka započinju s novim hit režimom ishrane koji im obećava gubitak viška kilograma i savršenu liniju za plažu - samo ako su dovoljan karakter da izdrže mesec dana, deset dana, nekad i samo dva. Ispostavlja se da većina tih trendi dijeta, ma koliko delovale izvodljivo, sadrže skrivene zamke.

Naravno da nisam verovala da će vikend dijeta da mi izbriše tri kilograma za dva dana, ali vremenom sam, podstaknuta iskustvima poznanica, isprobala neke od najpopularnijih dijeta. Ipak, najčešće bi ishrana koja je njima obezbedila komplimente na račun izgleda, kod mene bi se ispostavila kao potpuno neizvodljiva iz najrazličitijih razloga.

Već na startu otpadale su one koje su bile preterano rigorozne, koje su strogo branile kafu, kao i sve one koje su podrazumevale brojanje grama i kalorija, za to nemam ni vremena ni živaca.

Inače nisam spremna da se odreknem ni voća ni krompira na duže vreme, pa mi je čuvena keto dijeta u startu delovala kao pakao. Čak i „lenja“ keto dijeta, koja je, kao malo opuštenija. Ali kad sam videla koleginicu kako iz dana u dan ulazi u sve manji broj pantalona, pomislih – što da ne? Posle sam saznala da je koleginica na nekom preskupom programu u kojem uz regularnu hranu uzima razne neke posebne proteinske proizvode i suplemente koji joj pomažu da izgura. Ja sam odustala prvom prilikom kad je trebalo da ujutru pojedem omlet sa slaninom i avokadom – a bez hleba.

Hrono me je isto već na početku brinula jer podrazumeva jak doručak, a ja obično pre treće kafe nisam u stanju ništa da jedem. Ipak, vođena onom „doručak pojedi sam…“ procenila sam da je možda i pametno da malo promenim ritam ishrane i naviknem se da jedem ujutru. I taman kad sam uspela – shvatila sam da sam se bukvalno svela samo na doručak, kad možeš da jedeš otprilike sve, jer ostale preporučene obroke niti znam da pripremim niti imam vremena da se posvetim svakom, da bih ipak „jela raznovrsno“ poput food blogerki.

Pročitajte još:

A sklona tome da se svedem na jedan obrok dnevno, radovala sam se kad je fasting postao legitiman. Koleginica koja je probala Noletov sistem ishrane bila je u fazonu „nikad više“, jer je dosta fizički aktivna, kod mene je najveći problem bio što nikako nisam uspevala da uhvatim ritam i jedem svakog dana u bar približno isto vreme. Ustajala bih mrtva gladna, ili bih se uveče malo zaboravila…

Probala sam i diskutabilnu VMA dijetu i nju sam još i uspevala da guram ohrabrena rezultatima, ali i činjenicom da traje samo 15 dana, te da je jelovnik prilično jednostavan. Stala sam kad je krenuo PMS i postalo mi muka od pomisli na jaja.

Na kraju, u mom slučaju UN dijeta bila je dobitna kombinacija – nije isključiva prema određenim namirnicama, a svaki dan se jede samo jedna vrsta hrane tako da nisam mnogo imala razmišljanja oko toga; doručak je lagan, voćni; na kraju, prilično je jeftina. Nju sam jednom stvarno držala čak mesec dana, a stala sam kad sam dostigla željenu kilažu, navodno tako i treba. Međutim, kilogrami su se vremenom ipak vratili, jer nisam pratila uputstva za održavanje – čitaj: nisam odolela sarmi.

Srećom, evo leta, nema sarmi i pravo je vreme za prelazak na tu mediteransku ishranu… Taman, od ponedeljka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram