Šta je „lenja“ keto dijeta i zašto se ne preporučuje

Važno je jesti zdrave namirnice Foto: Shutterstock

Keto ishrana je veoma popularna, a sve više se primenjuje i "lenja" verzija ove dijete. Šta podrazumeva takav režim ishrane i zašto ga stručnjaci ne preporučuju?

Ako ste radoznali da probate ishranu sa visokim udelom masnoća i malo ugljenih hidrata, ali ne želite da pazite na svaki zalogaj koji pojedete, postoji ležerniji pristup.

„Lenja“ keto dijeta nalaže da ugljeni hidrati čine manje od 10 odsto dnevnih kalorija, ili oko 20 grama dnevno. Bitno je što ne morate da pratite unos ostalih makronutrijenata kao što to radite sa običnom keto dijetom – za koju važi pravilo da 70 odsto dnevnih kalorija mora bude iz masti, a 25 odsto iz proteina.

Razlike između „lenje“ i tradicionalne keto ishrane

Primer lenje keto dijete bilo bi konzumiranje bilo koje hrane sa visokim udelom masti, a niskim sadržajem ugljenih hidrata, poput čizburgera (bez lepinje), slanine, šnicle, jaja, uz potpuno izbegavanje voća, krompira, mahunarki i žitarica. Dozvoljena i i prerađena i brza hrana koja nema ugljene hidrate.

Obična keto dijeta se nasuprot tome više bavi kvalitetom hrane, pa ne možete baš da jedete bilo šta. Takođe,  uključuje povrće sa malo ugljenih hidrata, kao i voće poput bobica.

„Lenja“ keto dijeta je manje restriktivna, dok tradicionalna keto ishrana zahteva praćenje svega što jedete (bar u početku) i pridržavanje izuzetno niske granice unosa ugljenih hidrata. To pomaže u održavanju ketoze, metaboličkog stanja u kojem telo sagoreva masti umesto ugljenih hidrata. Međutim, takav režim je teško održati dugoročno.

Foto: Shutterstock

Mane „lenje“ keto dijete

Loša strana „lenje“ keto dijete je što bez doslednog praćenja onoga što jedemo može biti teško da znamo da li ima efekta.

„Da biste bili u ketozi, morate da jedete vrlo malo ugljenih hidrata, malo proteina, a mnogo masnoća – jer sve drugo osim toga nije keto“, kaže za Insider Kejti Bils, vanredna profesorka na Univerzitetu u Juti.

Izbacivanje ugljenih hidrata bez dobrog planiranja takođe može dovesti do nedostatka vitamina i minerala koji se nalaze u proizvodima i integralnim žitaricama. Ako želite da ih izbacite iz ishrane, većina stručnjaka preporučuje dobro formulisanu keto dijetu sa visokokvalitetnim mastima iz izvora poput ribe, orašastih plodova, avokada i povrća poput lisnatog zelenila.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram