Koliko tačno šećera ima u kom voću

voće
Foto: Javier Fernández Bordonada / Alamy / Alamy / Profimedia

Toliko je studija koje govore da previše šećera u našoj ishrani nije dobro, te kad možemo, izbegavamo torte i kolače. Ali koliko je zapravo šećera u voću koje jedemo baš da bismo bili zdraviji?

Uprkos tome što sadrži šećer, voće je deo zdrave ishrane kada se jede umereno jer šećer u voću nije onaj koji se koristi u slatkišima i sladoledu. Osim fruktoze, voće sadrži i vitamine, antioksidanse, minerale, vodu i vlakna – sve što je važno za naše zdravlje.

Ipak, vrlo je važno znati da previše bilo čega nije dobro, pa tako ni previše voća jer ono ipak sadrži šećer. Zato je preporuka dve do tri porcije dnevno, a voće sa više šećera – jedna porcija na dan (otprilike jedna šaka voća)

A koliko šećera sadrži koje voće, posebno ono koje je sada na tezgama?

Smokve

1 šolja seckanih smokava – 29,3 g šećera

Vlakna: 5,2 g

Ovo voće je najbolje jesti sirovo, ne kao slatko ili u kolačima, ako biste da na najbolji način iskoristite prednosti koje su dobre za zdravlje. A to su bogat sadržaj vlakana, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i vitamina A, E i K. Smokve takođe sadrže prebiotike, koji podržavaju dobre bakterije u crevima i poboljšavaju probavu. Ali zbog visokog sadržaja šećera najboje je da pojedete najviše jednu do dve smokve odjednom.

Nar

1 šolja bobica nara – 23,8 g šećera

Vlakna: 7,0 g

Nar sadrži tri vrste moćnih antioksidativnih polifenola koji se bore protiv oštećenja u telu izazvanih slobodnim radikalima. Jedan nar obezbeđuje oko 30 mg vitamina C, koji je važan za zdravlje kože i za imunitet. Ima prilično visok sadržaj vlakana, tako da sve dok se držite veličine porcije, nar slobodno jedite i kao užinu, pospite ga po salati, stavite u jogurt…

Mandarine

1 šolja kriški mandarine – 20,6 g šećera

Vlakna: 3,5 g

Manadarine jesu slatke zbog dosta šećera, ali ako ne preterate s njima, imaćete dosta blagodeti. Osim za zdravlje, one su odlične i za kosu jer vitamin B12 u mandarinama podstiče rast kose, smanjuje opadanje i usporavanja sede.

Banane

1 šolja seckane banane – 18,3 g šećera

Vlakna: 3,9 g

Banane su dobre za mišiće, za sagorevanje masnoća, ali u poređenju sa drugim voćem imaju dosta šećera i ugljenih hidrata. Zato je dobro držati se najviše jedne porcije dnevno. Tako ćete iskoristiti sve prednosti ovog voća, a nećete se gojiti, piše eatthis.

Pomorandže

1 šolja seckanih pomorandži – 16,8 g šećera

Vlakna: 4,3 g

Pomoradnže su dobre za dosta toga, a posebno zanimljivo je to što, recimo, jedna dnevno smanjuje bol u mišićima nakon trčanja. Jedna ova voćka obezbeđuje i čak 116 odsto dnevne potrebne doze vitamina C. Ovo voće je i odličan izvor selena koji je dobar za štitnu žlezdu.

Kruške

1 šoja seckanih krušaka – 13,7 g šećera

Vlakna: 4,3 g

Kruške su toliko slatke da deluje neverovatno da imaju samo oko 100 kalorija po voćki, ali to je istina. Ovo voće je dobar izvor vitamina C i sadrži četvrtinu dnevne neophodne doze vlakana po voćki. Kruške nas i drže duže sitima zahvaljujući pektinu koji usporava varenje. Ujedno nas, zbog važnih nutrijenata, štite od opasnih bolesti, poput povišenog holesterola i bolesti srca.

Jabuke

1 šolja seckanih jabuka – 13 g šećera

Vlakna: 3 g

Često ih shvatamo zdravo za gotovo, ali jabuke su zaista važne za naše zdavlje. One su moćni borac sa mastima i odlična su užina za one s dijabetesom i insulinskom rezistencijom jer imaju visok sadržaj vlakana koja usporavaju porast glukoze, a imaju malo šećera.

Brusnice

1 šolja brusnica – 4,3 g šećera

Vlakna: 3,6 g

Umeju da budu opore bez dodatnog šećera, ali baš zato se ubrajaju među najzdravije voće. Jedite ih baš bez šećera jer su prepune antioksidanasa. Možete da napravite jednu porciju voća i brusnice pomešate sa seckanim jabukama i borovnicama. Kombinujte ih i sa orasima i drugim koštunjavim voćem i eto savršene užine.

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram