Koje je zapravo idealno vreme za večernji trening

trening
Foto: PUMA.COM/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Opšte je poznato da, kada smo fizički aktivni u toku dana, lakše zaspimo. U fokusu jedne nove naučne studije upravo je ova povezanost između kvaliteta sna i fizičkog napora. Njeni autori su želeli da otkriju kada je optimalno vreme za vežbanje u večernjim časovima, posebno ako nam je stalo da imamo čvrst san.

Istraživanje su vodili naučnici sa kanadskog Univerziteta Konkordija. Oni su sakupili 15 najrelevantnijih naučnih radova o uticaju vežbanja na san i analizirali podatke iznete u njima, pišu na sajtu City Magazine.

Učesnici eksperimenata iz datih studija su uglavnom bili mlađe i osobe srednjih godina, a istraživači su obratili pažnju na njihov način života, nivo fizičke forme, zdravstveno stanje itd.

„Ukupno gledano, naša analiza je pokazala da, kada ljudi završe svoj trening dva sata pre odlaska u krevet, oni mogu da računaju na poboljšanje kvaliteta svog sna“, izjavio je glavni autor studije Emanuel Frimpong i dodao: „S druge strane, ako su otišli na spavanje nakon manje od dva sata od završetka vežbanja, učesnicima našeg eksperimenta je duže trebalo da zaspe, a i trajanje njihovog sna je bilo kraće.“

Istraživači su otkrili i da je vožnja bicikla posebno koristan tip rekreacije jer osobe koje se bave ovom aktivnošću imaju čvršći san. Oni su takođe saznali da intenzivni treninzi u trajanju od 30 do 60 minuta doprinose dužem periodu sna. Na kraju su sumirali dobijena saznanja sledećim zaključkom: „Naša preporuka je da, ako vežbate u večernjim časovima, to uradite što ranije kako ne biste smanjili kvalitet svog sna. Poželjno je da vam se trening završi najmanje dva sata pre odlaska u krevet“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Joga za zauzete mame