Kako da hranu bezbedno držiš u automobilu

hrana automobil
Foto: Brittany Murray / Zuma Press / Profimedia

Sigurno ste mnogo puta do sada držali hranu u automobilu, ali treba znati kako da vam ta navika ne presedne.

Možda ste išli u kupovinu namirnice za narednu nedelju, možda se spremate da odete na put za vikenda ili ste možda naručili hranu za poneti.

Koji god bio razlog zbog kog u automobilu imate neke namirnice, trebalo bi da pazite na bezbednost hrane.

To je posebno važno zbog dece mlađe od pet godina, trudnice, starije od 65 godina ili nekog ko boluje od određenih bolesti, poput dijabetesa.

Da bi hrana bila bezbedna, trebalo bi izbegavati „opasnu zonu“. Bakterije najbrže rastu na temperaturi između četiri i 60 stepeni Celzijusa.

Temperatura automobila

Tokom toplih letnjih dana temperatura u autu bez klime može da bude veoma visoka. To znači da će vam se hrana, ako je držite u automobilu, grejati.

Nijedna vrsta hrane ne bi trebalao da bude dugo izložena takvim temperaturama. Veći problem od same hrane su omoti ili posude u kojima stoji hrana jer uglavnom nisu dizajnirane za visoke temperature.

Pročitajte još:

Kako čuvati hranu u autu

Hrana u automobilu bi trebalo da stoji u ručnim frižiderima. S druge strane, topla hrana bi trebalo da ostane topla.

Stavite hladnu hranu u ručni frižider. Neka hrana bude na otprilike četiri stepena Celzijusa ili niže jer to sprečava rast bakterija. Piće takođe držite u frižideru. Ako nosite seckano voće i povrće, humus, ili jogurt, to bi takođe trebalo da stoji u frižideru, piše Reader’s Digest.

U frižideru bi trebalo da držitei hranu koja je manje osetljiva na visoke temperature poput energetskih pločica i orašastih plodova.

Kvarljiva hrana poput mlečnih proizvoda i salata koje sadrže majonez posebno su opasne i trebalo bi ih izbegavati. Meso može da bude posebno opasno, pa i njega treba izbegavati.

Bezbednost hrane odnosi se na svu hranu, bez obzira da li je sveža ili smrznuta. Ni klima uređaj ne čuva niti održava hranu hladnom.

Čak iako klima uređaj u vozilu radi savršeno, temperatura vazduha koji izlazi iz otvora obično je iznad temperature smrzavanja, tako da smrznutu hranu ne treba dugo ostavljati u vozilu sa uključenim klima uređajem.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram