Prste da poližete.
Sastojci za harmonika batat:
4 srednja batata
2 kašika omekšanog maslaca
1 kašičica majčine dušice
90 g grčkog jogurta
1/2 avokada
1 mladi luk
so i biber
Priprema:
Zagrejte rernu u na 220 Celzijusa.
Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
Dobro operite batat i oštrim nožem ga isecite po sredini nekoliko puta.
Svaki rez bi trebaloda bude razmaku od oko tri do pet milimetara, ali pripazite da baza ostane čvrsta – odnosno da ga ne presečete do kraja tako da dobijete „harmoniku“.
Premažite batat delom maslaca pa pecite u prethodno zagrejanoj rernidok sredina krompira ne omekša, oko 30 minuta.
Izvadite batat iz rerne pa ga ponovo istrljajte maslacem, uključujući i unutrašnjost proreza.
Posipajte ga majčinom dušicom i lagano pređite viljuškom po vrhovima krompira, kako biste raspršili kriške i odvojili ih jedne od drugih.
Vratite batat u rernu i nastavite da pečete dok krompiri ne postanu hrskavi, oko 20-30 minuta.
U međuvremenu promešajte jogurt, avokado koji zgnječite viljuškom i mladi luk s prstohvatom soli i prstohvatom bibera, piše Punkufer.hr.
Poslužite sos sa slatkim krompirom.
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: